HALLO CYPR!

Rewelacyjna w smaku, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z cypryjskim halloumi. Ser ten po usmażeniu lub zgrillowaniu jest fenomenalnym dodatkiem do sałatek i z pewnością warto po niego sięgać, szczególnie u progu sezonu grillowego. Świetnie łączy się z bardzo wieloma składnikami, dodając naszym daniom bardzo interesującego i oryginalnego smaku.

Doskonale odnajduje się między innymi w zestawieniu ze świeżym ogórkiem oraz granatem i do przygotowania takiej kompozycji chciałabym Was serdecznie zachęcić. Do tego proponuję aromatyczne i chrupiące płatki migdałowe oraz sałatę polaną ziołowym winegretem. Tak otrzymujemy niesamowicie smaczne, bardzo pożywne, a jednocześnie lekkie i orzeźwiające danie, które kapitalnie sprawdzi się wiosną i latem, również jako dodatek do dań z rusztu.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
215 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa ziołowa do sałatek
Zamów składniki

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 7 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Plastry sera halloumi układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po około 1 minucie z każdej strony (ser przewracamy na drugą stronę kiedy zacznie się rozpuszczać i odchodzić od patelni oraz pokryje się ciemnymi paskami). Po zdjęciu z patelni ser kroimy na wąskie paseczki.
  3. Ogórka przekrawamy na pół, wydrążamy z niego miąższ za pomocą wykrawacza albo łyżeczki, a następnie kroimy je na półplasterki.
  4. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  5. Na półmisku układamy naprzemiennie roszponkę, sałatę rzymską, ogórki, pestki granatu oraz kawałki sera halloumi. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • W dressingu do tej sałatki świetnie odnajdzie się również kilka listków posiekanej mięty.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g215 kcal6,5 g18,5 g7,3 g1,7 g
Cała sałatka (2 porcje)413 g888,2 kcal27 g
76,4 g
30 g7 g
ALERGENY: mleko i pochodne, migdały


Summary
recipe image
Recipe Name
HALLO CYPR!
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

2 komentarze do "HALLO CYPR!"

  • comment-avatar
    Zuza 10 kwietnia 2018 (11:57)

    wspaniała! 🙂 Sezon na sałatki uważam za otwarty 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 10 kwietnia 2018 (12:29)

      Hahaha! Dziękuję! Ja tego sezonu akurat nigdy nie zamykam 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny