Rewelacyjna w smaku, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z cypryjskim halloumi. Ser ten po usmażeniu lub zgrillowaniu jest fenomenalnym dodatkiem do sałatek i z pewnością warto po niego sięgać, szczególnie u progu sezonu grillowego. Świetnie łączy się z bardzo wieloma składnikami, dodając naszym daniom bardzo interesującego i oryginalnego smaku.
Doskonale odnajduje się między innymi w zestawieniu ze świeżym ogórkiem oraz granatem i do przygotowania takiej kompozycji chciałabym Was serdecznie zachęcić. Do tego proponuję aromatyczne i chrupiące płatki migdałowe oraz sałatę polaną ziołowym winegretem. Tak otrzymujemy niesamowicie smaczne, bardzo pożywne, a jednocześnie lekkie i orzeźwiające danie, które kapitalnie sprawdzi się wiosną i latem, również jako dodatek do dań z rusztu.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
215 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1 garść porwanej sałaty rzymskiej
- 100 g świeżego ogórka (10 cm długości)
- 100 g sera halloumi
- 60 g pestek z granatu (4 łyżki)
- 20 g płatków migdałowych (2 łyżki)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa ziołowa do sałatek
15 min. 7 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Plastry sera halloumi układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po około 1 minucie z każdej strony (ser przewracamy na drugą stronę kiedy zacznie się rozpuszczać i odchodzić od patelni oraz pokryje się ciemnymi paskami). Po zdjęciu z patelni ser kroimy na wąskie paseczki.
- Ogórka przekrawamy na pół, wydrążamy z niego miąższ za pomocą wykrawacza albo łyżeczki, a następnie kroimy je na półplasterki.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Na półmisku układamy naprzemiennie roszponkę, sałatę rzymską, ogórki, pestki granatu oraz kawałki sera halloumi. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- W dressingu do tej sałatki świetnie odnajdzie się również kilka listków posiekanej mięty.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 215 kcal | 6,5 g | 18,5 g | 7,3 g | 1,7 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 413 g | 888,2 kcal | 27 g | 76,4 g | 30 g | 7 g |
2 komentarze do "HALLO CYPR!"
Zuza 10 kwietnia 2018 (11:57)
wspaniała! 🙂 Sezon na sałatki uważam za otwarty 🙂
Just a SALAD 10 kwietnia 2018 (12:29)
Hahaha! Dziękuję! Ja tego sezonu akurat nigdy nie zamykam 🙂