Niesamowicie smaczna sałatka warstwowa, której podstawą jest ryż długoziarnisty z dzikim. Dalej mamy kurczaka curry, paprykę, mango i śliwki, a całość zwieńczona jest orzeszkami ziemnymi i kolendrą. To fantastyczna kulinarna przygoda, którą naprawdę warto przeżyć! Doskonale sprawdzi się jako zimna przekąska, ale także możecie ją śmiało podać na obiad, łącząc wszystkie składniki z mięsem prosto z patelni i jeszcze ciepłym ryżem.
SKŁADNIKI:
- 100 g ryżu długoziarnistego z dzikim (1 łyżka oleju arachidowego, sól himalajska)
- 2 nieduże piersi z kurczaka zagrodowego (2 łyżki oleju z ryżu, 1 łyżka curry)
- 2 papryki spiczaste
- 1 mango
- 2 śliwki
- 3 łyżki orzeszków arachidowych solonych
- 1 garść listków kolendry
20 min. 20 min. 11-13 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z olejem.
- Orzeszki prażymy na suchej patelni.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w paseczki dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy przyprawą curry i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na odrobinie oleju około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony.
- Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
- Śliwki i mango pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki np. na nieduże paseczki.
- Przy pomocy obręczy kulinarnych formujemy bryły, układając kolejno: ryż, kurczaka curry, paprykę, mango, śliwkę oraz orzeszki. Całość dekorujemy listkami kolendry.
4 komentarze do "DZIKA PRZYGODA"
Iwona 31 stycznia 2020 (15:49)
Sałatka pyszna, na pewno wrócę do przepisu. Polecam 👌👍😋
Just a SALAD 3 lutego 2020 (10:42)
Super! Dziękuję za komentarz!
Lena 8 stycznia 2019 (11:37)
Świetna propozycja podania kolorowej sałatki! 🙂
Just a SALAD 8 stycznia 2019 (17:44)
Dzięki! 🙂