ŚWIĄTECZNE ZERO WASTE

Rewelacyjna sałatka, którą przygotowałam ze składników jakie zostały mi jeszcze ze świątecznych zakupów i którym nie mogłam pozwolić się zmarnować. Z zapasu wyśmienitego Pasztetu Pieczonego z Sokołowa oraz nadmiaru maku i suszonych śliwek uformowałam doskonałe kuleczki, które świetnie sprawdzą się również jako samodzielna sylwestrowa przekąska. Natomiast w mojej kompozycji przełamałam ich smak pozostałymi w słoiku gruszkami w occie oraz burakami, których kupiłam zbyt dużo na świąteczną ćwikłę. Całość dopełniłam znalezionymi na dnie opakowania orzechami brazylijskimi i granatem, którego skórka od świąt zdążyła się mocno pomarszczyć i już naprawdę przyszedł na niego czas. W ten oto sposób, dzięki któremu nie zmarnowało się tak wiele produktów powstała przepyszna sałatka, do której dokupiłam jedynie świeżą roszponkę.

Co więcej kompozycja ta jest bogata w substancje odżywcze, bardzo pożywna a jednocześnie niezbyt ciężka. Będzie więc idealną propozycją na kolację, również dla tych z Was, którzy z Nowym Rokiem postanowili zadbać o siebie i zdrowo się odżywiać. Niemniej jednak serdecznie zachęcam Was nie tylko do przygotowania tej konkretnej sałatki, ale również do zrobienia przeglądu swoich lodówek i szafek po świątecznych zakupach i ugotowania smakowitych dań w duchu filozofii ZERO WASTE.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Pasztet rozgniatamy widelcem, a następnie łączymy z drobno posiekanymi suszonymi śliwkami. Z przygotowanej masy lepimy kule o średnicy około 1 cm (najlepiej czynić to w rękawiczkach), które obtaczamy w niebieskim maku.
  3. Buraka kroimy na niezbyt duże kawałki lub wykrawamy z niego gwiazdeczki (wykorzystujemy do tego foremkę do pieczenia ciasteczek).
  4. Gruszki kroimy w półksiężyce.
  5. Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
  6. Orzechy brazylijskie drobne siekamy.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, buraki, gruszki, makowe kule z pasztetu oraz ziarenka granatu. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy posiekanymi orzechami brazylijskimi.
Sałatka z kulami z pasztetu i suszonych śliwek
Sałatka z kulami z pasztetu i suszonych śliwek
Sałatka z kulami z pasztetu i suszonych śliwek
Sałatka z kulami z pasztetu i suszonych śliwek

1 Komentarz do "ŚWIĄTECZNE ZERO WASTE"

  • comment-avatar
    Barbara P. 2 stycznia 2019 (15:04)

    A mnie na szczęście wszystko się zjadło. Ale Twoja propozycja przekąsek wygląda mega ciekawie.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny