Rewelacyjna sałatka, którą przygotowałam ze składników jakie zostały mi jeszcze ze świątecznych zakupów i którym nie mogłam pozwolić się zmarnować. Z zapasu wyśmienitego Pasztetu Pieczonego z Sokołowa oraz nadmiaru maku i suszonych śliwek uformowałam doskonałe kuleczki, które świetnie sprawdzą się również jako samodzielna sylwestrowa przekąska. Natomiast w mojej kompozycji przełamałam ich smak pozostałymi w słoiku gruszkami w occie oraz burakami, których kupiłam zbyt dużo na świąteczną ćwikłę. Całość dopełniłam znalezionymi na dnie opakowania orzechami brazylijskimi i granatem, którego skórka od świąt zdążyła się mocno pomarszczyć i już naprawdę przyszedł na niego czas. W ten oto sposób, dzięki któremu nie zmarnowało się tak wiele produktów powstała przepyszna sałatka, do której dokupiłam jedynie świeżą roszponkę.
Co więcej kompozycja ta jest bogata w substancje odżywcze, bardzo pożywna a jednocześnie niezbyt ciężka. Będzie więc idealną propozycją na kolację, również dla tych z Was, którzy z Nowym Rokiem postanowili zadbać o siebie i zdrowo się odżywiać. Niemniej jednak serdecznie zachęcam Was nie tylko do przygotowania tej konkretnej sałatki, ale również do zrobienia przeglądu swoich lodówek i szafek po świątecznych zakupach i ugotowania smakowitych dań w duchu filozofii ZERO WASTE.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 opakowanie Pasztetu Pieczonego NATURRINO Sokołów
- 5 śliwek suszonych
- 2-3 łyżki maku niebieskiego
- 2 nieduże ugotowane buraki
- 3 połówki gruszek w occie
- 1/2 owocu granatu
- 4 orzechy brazylijskie
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 2 łyżki octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pasztet rozgniatamy widelcem, a następnie łączymy z drobno posiekanymi suszonymi śliwkami. Z przygotowanej masy lepimy kule o średnicy około 1 cm (najlepiej czynić to w rękawiczkach), które obtaczamy w niebieskim maku.
- Buraka kroimy na niezbyt duże kawałki lub wykrawamy z niego gwiazdeczki (wykorzystujemy do tego foremkę do pieczenia ciasteczek).
- Gruszki kroimy w półksiężyce.
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
- Orzechy brazylijskie drobne siekamy.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, buraki, gruszki, makowe kule z pasztetu oraz ziarenka granatu. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy posiekanymi orzechami brazylijskimi.
3 komentarze do "ŚWIĄTECZNE ZERO WASTE"
zero waste 27 marca 2019 (11:32)
Świetna propozycja 🙂
Just a SALAD 28 marca 2019 (00:32)
Dzięki!
Barbara P. 2 stycznia 2019 (15:04)
A mnie na szczęście wszystko się zjadło. Ale Twoja propozycja przekąsek wygląda mega ciekawie.