Efektowna sałatka imprezowa, która cieszy nie tylko oko, ale również zachwyca swoim fantastycznym smakiem. I tak przy czosnkowej nucie jogurtowo-majonezowego sosu bawią się goście na kilku smakowitych piętrach. Na parterze sałata lodowa, nad nią marchewka potem papryka, mango, szynka wędzona, ser gouda, domowe grzanki, a na dachu listki bazylii. Po wymieszaniu, w toku imprezy okazuje się, że wszystkie składniki doskonale się dogadują tworząc naprawdę zgraną paczkę, którą z pewnością jeszcze nie raz zaprosicie do wspólnej zabawy!
SKŁADNIKI:
- 6 liści sałaty lodowej
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 1 mango
- 6 plastrów szynki np. wieprzowej wędzonej (ok. 1 cm grubości)
- 150 g sera cheddar
- 4 kromki chleba razowego słonecznikowego (3 ząbki czosnku, 3-4 łyżek oleju rzepakowego)
- listki bazylii do dekoracji
SKŁADNIKI NA SOS:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka ketchupu (opcjonalnie)
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
20 min. 3-4 min. 6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na plasterki czosnkiem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
- Marchewkę ścieramy na tarce na małych oczkach.
- Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Papryki pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
- Mango kroimy w słupki.
- Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.
- W przezroczystej, wysokiej misce układamy warstwami: sałatę, marchewkę, paprykę, mango, szynkę, ser oraz grzanki, a całość dekorujemy listkami bazylii. Sos podajemy osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam wyśmienitą Szynkę Wędzoną NATURRINO z Sokołowa.
Brak komentarzy do "IMPREZA NA KILKU PIĘTRACH"