BRZOSKWINIOWA KAPARKOZA

Kolejna propozycja inspirowana włoskim specjałem czyli sałatka podana na pizzy. Do przygotowania samej sałatki wykorzystałam brzoskwinie, pomidory, kapary i kozi ser. To niebanalne połączenie wraz z rukolą i aromatycznym dressingiem smakuje naprawdę wyjątkowo, a podane na drożdżowym spodzie z pomidorowym pesto to już absolutna petarda! Doskonale sprawdzi się na codzienny obiad tudzież kolację, ale w szczególności polecam podać ją na wieczornym spotkaniu przy filmie czy planszówkach, zaskakując Waszych przyjaciół niesamowicie smacznym daniem.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA PIZZĘ:

  • 280 g mąki pszennej do pizzy
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki pesto rosso

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 łyżki rozmarynu suszonego
  • 2 garści rukoli
  • 2 brzoskwinie (sok z cytryny)
  • 250 g pomidorków truskawkowych
  • 100 g sera koziego pleśniowego (roladka)
  • 1/2 szklanki owoców kaparów

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garstka listków świeżych ziół (rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • sól, mielone płatki chili, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga pieczenia 12-15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże rozkruszamy, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżeczką mąki. Przykrywamy i odstawić na około 15 minut, aż rozczyn spieni się. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę. Całość mieszamy łyżką, a następnie przez około 15 minut wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż stanie się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, po czym podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, dzielimy na placki pożądanej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokrywamy pesto, posypujemy rozmarynem i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół), aż boki ciasta ładnie się zarumienią).
  3. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  4. Brzoskwinie kroimy na półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki. Kapary odcedzamy, pozbawiamy łodyg i kroimy na plasterki. Dobrze schłodzony ser kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Na przestudzone spody wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.

2 komentarze do "BRZOSKWINIOWA KAPARKOZA"

  • comment-avatar
    Luiza 2 października 2020 (11:39)

    Tytuł intrygujący, ale… przepis i zdjęcia jeszcze bardziej 🙂 WOW

    • comment-avatar
      Just a SALAD 2 października 2020 (15:09)

      Ślicznie dziękuję za komentarz! Bardzo mi miło!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny