Kolejna propozycja inspirowana włoskim specjałem czyli sałatka podana na pizzy. Do przygotowania samej sałatki wykorzystałam brzoskwinie, pomidory, kapary i kozi ser. To niebanalne połączenie wraz z rukolą i aromatycznym dressingiem smakuje naprawdę wyjątkowo, a podane na drożdżowym spodzie z pomidorowym pesto to już absolutna petarda! Doskonale sprawdzi się na codzienny obiad tudzież kolację, ale w szczególności polecam podać ją na wieczornym spotkaniu przy filmie czy planszówkach, zaskakując Waszych przyjaciół niesamowicie smacznym daniem.
SKŁADNIKI NA PIZZĘ:
- 280 g mąki pszennej do pizzy
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki pesto rosso
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 łyżki rozmarynu suszonego
- 2 garści rukoli
- 2 brzoskwinie (sok z cytryny)
- 250 g pomidorków truskawkowych
- 100 g sera koziego pleśniowego (roladka)
- 1/2 szklanki owoców kaparów
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 garstka listków świeżych ziół (rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki octu winnego białego
- sól, mielone płatki chili, świeżo mielony pieprz
25 min.
12-15 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże rozkruszamy, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżeczką mąki. Przykrywamy i odstawić na około 15 minut, aż rozczyn spieni się. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę. Całość mieszamy łyżką, a następnie przez około 15 minut wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż stanie się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy, po czym podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, dzielimy na placki pożądanej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokrywamy pesto, posypujemy rozmarynem i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół), aż boki ciasta ładnie się zarumienią).
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Brzoskwinie kroimy na półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki. Kapary odcedzamy, pozbawiamy łodyg i kroimy na plasterki. Dobrze schłodzony ser kroimy na mniejsze kawałki.
- Na przestudzone spody wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.
2 komentarze do "BRZOSKWINIOWA KAPARKOZA"
Luiza 2 października 2020 (11:39)
Tytuł intrygujący, ale… przepis i zdjęcia jeszcze bardziej 🙂 WOW
Just a SALAD 2 października 2020 (15:09)
Ślicznie dziękuję za komentarz! Bardzo mi miło!