POMARAŃCZOWY CHRUPkUS

Nietuzinkowa, obłędnie smaczna sałatka, którą serdecznie polecam w te chłodniejsze miesiące, kiedy chętniej sięgamy po egzotyczne owoce. Mamy tu ugotowany w pomarańczowym soku kuskus, przebojową miechunkę, zaliczane do superfood jagody goji, a także kozi ser, chrupiące CHRUP’USy z Sokołowa w wersji klasycznej oraz roszponkę skąpaną w znakomitym dressingu. Ta wytrawna, acz mocno owocowa kompozycja może wydawać się zbyt pretensjonalna, ale zapewniam Was, że to niesamowicie harmonijna sałatka, która zachwyci Was swoim wyjątkowym smakiem. Danie to jest bardzo pożywne i będzie idealnym rozwiązaniem na obiad tudzież obiadokolację.

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki
  • 1 opakowanie CHRUP’US Classic
  • 1/2 szklanki kuskus perłowego
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki owoców goji
  • 50 g sera koziego twardego
  • 1 szklanka świeżej miechunki

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka prażonych płatków migdałowych
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 5-10 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu bledniemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Kuskus gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym zamiast wody wykorzystujemy sok pomarańczowy. Po odcedzeniu i przestygnięciu łączymy z połową ilości przygotowanego dressingu.
  3. Jagody goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
  4. Kozi ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
  5. Tuż przed podaniem do miski z kuskusem dodajemy CHRUP’USy, jagody goji, miechunkę i roszponkę. Całość delikatnie mieszamy, a następnie wykładamy na półmisek, polewamy pozostałym dressingiem i miejscami tworzymy białe stosiki z koziego sera.

Brak komentarzy do "POMARAŃCZOWY CHRUPkUS"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny