To absolutnie wystrzałowa kompozycja, obok której nie można przejść obojętnie. Na półmisku królują tu śliwki przebrane w plasterki wyśmienitego boczku z Sokołowa, które po upieczeniu stanowią nie tylko rewelacyjny dodatek do sałatek, ale również idealną samodzielną przekąskę. Do tego soczysty melon, słodko-kwaśne ziarenka granatu oraz aromatyczny ser z niebieską pleśnią. Całość podana z roszponką skąpaną w sosie z octem balsamicznym oraz posypana prażonymi migdałami smakuje naprawdę fantastycznie! Doskonale sprawdzi się zarówno na eleganckim przyjęciu, karnawałowym balu tudzież imprezie tematycznej, ale także będzie ciekawą propozycją na romantyczną kolację.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 opakowanie Boczku Surowego Wędzonego SOKOŁÓW
- 18 suszonych śliwek
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 owocu granatu
- 1/2 niedużego melona
- 2 łyżki solonych, prażonych migdałów
- gęsty sos balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15-10 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Oliwę łączymy z octem balsamicznym oraz doprawiamy sola i pieprzem.
- Na deskę wykładamy kolejno plastry boczku i przekrawamy je na pół (prostopadle do dłuższego boku). Śliwki zawijamy w przygotowane półplasterki, a następnie dzielimy ostrym nożem na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut, aż boczek ładnie się zarumieni.
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
- Z melona wykrawamy kuleczki lub kroimy go w kostkę.
- Ser kroimy w kostkę.
- Migdały siekamy na niezbyt drobne kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a całość polewamy dressingiem, a na koniec gęstym sosem balsamicznym.
Summary
Recipe Name
BAL PRZEBIERAŃCÓW
Author Name
Just a SALAD
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "BAL PRZEBIERAŃCÓW"