Niezwykle aromatyczna, pięknie prezentująca się i obłędnie smaczna sałatka, do której przygotowania zainspirowały mnie mieszanki ziół VEGETA NATUR. Przyprawy te są godne polecenia nie tylko z uwagi na znakomity smak, który nadają potrawom, ale także nieskazitelny skład. Dlatego też będą one doskonałym wyborem dla tych z Was, którzy poszukują produktów z niebudzącą najmniejszych wątpliwości, czystą etykietą.
I tak, Przyprawę z Chili wykorzystałam do przygotowania kruchego spodu upieczonego na mące jaglanej, a także dodałam ją do niebanalnych japońskich grzybków. Vegetą z Curry doprawiłam podsmażonego na oleju kokosowym indyka, natomiast Przyprawę do Sałatek i Dipów użyłam do musu z awokado i kolendry, którym pokryłam kruchy spód. Na bazie tej mieszanki ziół powstał również znakomity dressing, w którym skąpałam roszponkę, mango, pomidorki koktajlowe oraz indyka z grzybkami. Całość posypana sezamem stworzyła niesamowicie smaczną i choć na pierwszy rzut oka dość skomplikowaną to zapewniam Was, że bardzo spójną kompozycję smaków. Serdecznie zachęcam Was do przygotowania tego dania – jestem przekonana, że jego smak zainspiruje Was do poszukiwania nowych kulinarnych doznań.
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 180 g mąki jaglanej
- 110 g masła, schłodzonego
- 1 jajko “S”
- 1 łyżeczka przyprawy VEGETA NATUR Pikantna z Chili
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści roszponki
- 2 łyżki białego sezamu
- 250 g polędwicy z indyka (olej kokosowy, sok z limonki, 1 łyżka przyprawy VEGETA NATUR z Curry)
- 1 garść japońskich brunatnych grzybów bunapi-shimeji (masło klarowane, 1/2 łyżeczki przyprawy VEGETA NATUR Pikantna z Chili)
- 1 nieduże mango
- 10 pomidorów koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 nieduże awokado (sok z cytryny, 1 duża garść listków kolendry, przyprawa VEGETA NATUR do Sałatek i Dipów)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 1 czubata łyżka przyprawy VEGETA NATUR do Sałatek i Dipów
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżeczka octu winnego białego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
35 min. 15-17 min. 25 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki na kruchy spód i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 15 min. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy dno równomiernie rozwałkowanym ciastem. Kruchy spód pieczemy w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 min.
- Sezam prażymy na suchej patelni.
- Polędwicę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), skrapiamy sokiem z limonki, a następnie łączymy z przyprawą VEGETA NATUR z Curry i odstawiamy na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym i smażymy przez około 6-7 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie złociste z każdej strony.
- Od grzybków odcinamy korzonki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym i smażymy od czasu do czasu mieszając przez około 4-5 min aż ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy szczyptę przyprawy VEGETA NATUR Pikantna z Chili i dokładnie mieszamy.
- Mango kroimy na mniejsze kawałki.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, wyjmujemy łyżką miąższ i umieszczamy go w wysokim naczyniu. Dodajemy sok z limonki, kolendrę oraz szczyptę przyprawy do Sałatek i Dipów VEGETA NATUR. Całość miksujemy na gładką pastę.
- Kruchy spód pokrywamy pastą z awokado. Roszponkę skrapiamy dressingiem i następnie układamy ją na kruchym talerzyku naprzemiennie z kawałkami indyka, pomidorkami, grzybkami oraz mango. Całość posypujemy sezamem.
Brak komentarzy do "INSPIROWANA NATURĄ"