Komosa ryżowa, połączona z rukolą, kalafior pieczony w curry, słodka marynowana dynia, a do tego chrupiące, doskonale doprawione salami chips. Ów bardzo oryginalne zestawienie smaków z pewnością zaskoczy Waszych przyjaciół, jeśli zdecydujecie się zaserwować tą kompozycję na przykład na spotkaniu przy planszówkach. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo pożywna, więc doskonale sprawdzi się właśnie na taką okazję! To będzie z pewnością Wasz as w rękawie!
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1/3 szklanki suchej komosy ryżowej
- 1/3 kalafiora (MARYNATA: 2-3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka curry, sól, świeżo mielony pieprz)
- 1 opakowanie CHRU’US CLASSIC
- 1 szklanka marynowanej dyni deserowej
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 25 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Ziarna komosy płuczemy (aż uzyskamy przezroczystą wodę), po czym gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu w proporcji 1:2 (1/3 szklanki komosy na 2/3 szklanki wody) przez około 15-25 min (w zależności od producenta), a następnie pozostawiamy na kolejnych 15 min pod przykryciem.
- Łączymy wszystkie składniki marynaty. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki obtaczamy dokładnie w marynacie (najlepiej wykorzystać pędzel), a następnie układamy na blaszce. Kalafiora pieczemy przez około 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (funkcja góra-dół).
- Kostki dyni odcedzamy.
- Komosę łączymy z połową przygotowanego dressingu, a następnie delikatnie mieszamy z rukolą, kalafiorem oraz dynią. Całość wykładamy na półmisek, posypujemy podzielonymi na mniejsze kawałki CHRUP’US i polewamy pozostałym dressingiem.
Brak komentarzy do "AS W RĘKAWIE"