SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA

Na pewno są wśród Was entuzjaści kiszki ziemniaczanej. Jeśli szukacie pomysłów na niebanalne wykorzystanie tego produktu, to macie wyjątkowe szczęście, że trafiliście na tą stronę! Podsmażone na maśle dwie kiszki, pozwolą na uformowana 13 kul, które obtoczone w mące migdałowej, będą stanowiły znakomity składnik sałatki. Jeśli dodacie do nich rukolę, suszone pomidory, nadającą ostrości cebulę oraz kolorową fasolkę szparagową, to na pewno nie będzie to pechowe danie. Zapewniam Was, że całość smakuje naprawdę znakomicie. Sałatkę polecam wypróbować w szczególności tym z Was, którzy zawsze mieli ochotę spróbować kiszki, ale dotychczas nie mieli pomysłów, jak ją przygotować.

Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści rukoli
  • 2 Kiszki Ziemniaczane GZELLA (1 łyżka masła)
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 garść zielonej i żółtej fasolki szparagowej
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 czerwona cebula

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kiszkę Ziemniaczaną pozbawiamy osłonek i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, rozgniatamy i chwilkę podsmażamy, od czasu do czasu mieszając. Po lekkim przestygnięciu z kiszki ziemniaczanej formujemy kulki, które następnie obtaczamy w mielonych migdałach
  2. Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy fasolka będzie już miękka odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na trzy części.
  3. Suszone pomidory wyjmujemy z oleju i kroimy w paseczki.
  4. Cebulę kroimy w piórka.
  5. Tymianek drobno siekamy, łączymy z olejem z suszonych pomidorów oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, fasolkę, suszone pomidory oraz cebulę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec wykładamy kule z kiszki ziemniaczanej.

Brak komentarzy do "SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny