Znakomita, wiosenna, pełna kolorów i smaków, a przy tym niezwykle harmonijna kompozycja, którą szczególnie polecam wielbicielom rzeżuchy, gdyż to ona nadaje sałatce wyjątkowego smaku i oryginalnego charakteru. Kiełki nie tylko są ozdobą sałatki, ale jednocześnie tworzą wyśmienity sos, który otula pozostałe składniki tego wyśmienitego dania. I tak pod zieloną kołderkę wskoczył gotowany kurczak, jajeczka od zielononóżek, pomidorki, kukurydza i szparagi. To bardzo pożywne, a jednocześnie stosunkowe lekkie danie, które zachwyca swoim smakiem i ciekawym wyglądem.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści sałaty rzymskiej
- 100 g plasterków gotowanego kurczaka lub indyka
- 3 jajka od kur zielononóżek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 6-8 zielonych szparagów
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 garstka rzeżuchy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
SKŁADNIKI NA SOS:
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści rzeżuchy
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
25 min. 8 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Do wysokiego naczynia wrzucamy czosnek, majonez, rzeżuchę, sól i pieprz do smaku, a następnie blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Sałatę rzymską rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.
- Z plasterków gotowanej szynki drobiowej wycinamy przy pomocy wykrawaczki do ciasteczek półksiężyce lub kroimy je w kostkę.
- Jaja gotujemy na twardo a następnie kroimy na plasterki.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Od szparagów odcinamy główki, a łodygi kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju roślinnego, a następnie wrzucamy na nią pokrojone szparagi (wraz z główkami). Smażymy je przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Na talerzu rozkładamy sałatę rzymską, plastry jajek, a następnie naprzemiennie szynkę, pomidorki, kukurydzę i szparagi. Całość polewamy sosem, a na koniec posypujemy rzeżuchą.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie użyć również gotowaną pierś z indyka lub kurczaka (najlepiej zagrodowego), a jeśli wykorzystujecie gotową szynkę w plasterkach, to sięgajcie po taką bez konserwantów z możliwie wysoką, procentową zawartością mięsa.
- Rzeżucha jest bardzo istotnym składnikiem tej sałatki i znacząco wpływa na jej smak, ale jeśli nie macie jej pod ręką to pomińcie ją w sosie, a całość posypcie kiełkami rzodkiewki, brokułu lub jarmużu.
1 Komentarz do "ZIELONA KOŁDERKA"
Ola 13 maja 2017 (22:56)
Już mi ślinka leci, muszę ją zrobić.