SŁODKA Pi-STACJA

Równie fascynująca, ale nie aż tak skomplikowana jak liczba Pi, sałatka z pistacjowymi kulami, której podstawę stanowi okrągły, wafelkowy talerzyk. Pokryłam go smakowitym kremem, a na nim zatrzymały się winogrona, cząstki mango, listki mięty i lekko słone za sprawą pistacji, śmietankowo-orzechowe kule. Całość smakuje po prostu wyśmienicie! To bardzo efektowny, oryginalny deser, przy którym z pewnością warto się zatrzymać!

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SŁODKI TALERZYK:

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 100 g serka twarogowego śmietankowego
  • około 40 g mango
  • 1 łyżka cukru pudru

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 100 g serka twarogowego śmietankowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki obranych pistacji
  • 1 mango średniej wielkości
  • kilkanaście sztuk winogron bezpestkowych
  • listki mięty

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga smażenia 2 min. Wymaga pieczenia 25 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 2-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy słodkie talerzyki. Wafelki Lusette łamiemy i wrzucamy do rozdrabniacza, a następnie dodajemy rozpuszczone na patelni masło oraz orzechy włoskie. Całość miksujemy, aż uzyskamy masę o konsystencji mokrego piasku. Foremki do tarty (dwie o średnicy 15 cm) smarujemy masłem, a ich dno wypełniamy wafelkową masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowane formy wkładamy do zamrażalnika na 10 minut, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 25 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Przygotowujemy krem. Serki wrzucamy z mango i cukrem pudrem do malaksera i bledujemy do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.
  3. Przygotowujemy pistacjowe kule. Do rozdrabniacza wrzucamy serek śmietankowy, orzechy włoskie oraz  cukier puder. Całość miksujemy aż uzyskamy kremową masę, którą to wkładamy do zamrażalnika na około 10-15 minut. Obrane pistacje drobno siekamy. Ze schłodzonej masy tworzymy kuleczki (formujemy je obtaczając masę w posiekanych pistacjach) – najlepiej wykonywać tę czynność w rękawiczkach.
  4. Wystudzone spody wyjmujemy z foremek i smarujemy kremem z mango. Następnie układamy naprzemiennie pokrojone mango, winogrona oraz pistacjowe kule. Całość dekorujemy listkami mięty.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam serek twarogowy śmietankowy HAGA od firmy Lactima i to właśnie tego produktu dotyczą podane proporcje. Jeśli będziecie używać innego serka, to z uwagi na możliwe różnice w konsystencji, przepis może wymagać niewielkich modyfikacji.
  • Do wykonania słodkiego talerzyka wykorzystałam Wafelki czekoladowe Lusette, niemniej jednak przepis ten powinien mieć zastosowanie również w sytuacji, jeśli wykorzystacie inne wafelki.

3 komentarze do "SŁODKA Pi-STACJA"

  • comment-avatar
    Żona Wrona 7 czerwca 2017 (21:05)

    A co to za serek użyłaś?

    • comment-avatar
      Just a SALAD 12 czerwca 2017 (10:30)

      Żono Wrono, do przygotowania sałatki wykorzystałam serek HAGA od firmy Lactima – opakowanie widoczne jest na jednym ze zdjęć 🙂

  • comment-avatar
    Magda 13 maja 2017 (22:59)

    Deser pierwsza klasa, pokusiłam się i zrobiłam. A zdjęcia – poezja.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny