Równie fascynująca, ale nie aż tak skomplikowana jak liczba Pi, sałatka z pistacjowymi kulami, której podstawę stanowi okrągły, wafelkowy talerzyk. Pokryłam go smakowitym kremem, a na nim zatrzymały się winogrona, cząstki mango, listki mięty i lekko słone za sprawą pistacji, śmietankowo-orzechowe kule. Całość smakuje po prostu wyśmienicie! To bardzo efektowny, oryginalny deser, przy którym z pewnością warto się zatrzymać!
SKŁADNIKI NA SŁODKI TALERZYK:
- 2 wafelki Lusette o smaku czekoladowym (2 x 50g)
- 40 g masła
- 60 g orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA KREM:
- 100 g serka twarogowego śmietankowego
- około 40 g mango
- 1 łyżka cukru pudru
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 100 g serka twarogowego śmietankowego
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru pudru
- 2-3 łyżki obranych pistacji
- 1 mango średniej wielkości
- kilkanaście sztuk winogron bezpestkowych
- listki mięty
30 min. 2 min. 25 min. 2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy słodkie talerzyki. Wafelki Lusette łamiemy i wrzucamy do rozdrabniacza, a następnie dodajemy rozpuszczone na patelni masło oraz orzechy włoskie. Całość miksujemy, aż uzyskamy masę o konsystencji mokrego piasku. Foremki do tarty (dwie o średnicy 15 cm) smarujemy masłem, a ich dno wypełniamy wafelkową masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowane formy wkładamy do zamrażalnika na 10 minut, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 25 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
- Przygotowujemy krem. Serki wrzucamy z mango i cukrem pudrem do malaksera i bledujemy do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.
- Przygotowujemy pistacjowe kule. Do rozdrabniacza wrzucamy serek śmietankowy, orzechy włoskie oraz cukier puder. Całość miksujemy aż uzyskamy kremową masę, którą to wkładamy do zamrażalnika na około 10-15 minut. Obrane pistacje drobno siekamy. Ze schłodzonej masy tworzymy kuleczki (formujemy je obtaczając masę w posiekanych pistacjach) – najlepiej wykonywać tę czynność w rękawiczkach.
- Wystudzone spody wyjmujemy z foremek i smarujemy kremem z mango. Następnie układamy naprzemiennie pokrojone mango, winogrona oraz pistacjowe kule. Całość dekorujemy listkami mięty.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam serek twarogowy śmietankowy HAGA od firmy Lactima i to właśnie tego produktu dotyczą podane proporcje. Jeśli będziecie używać innego serka, to z uwagi na możliwe różnice w konsystencji, przepis może wymagać niewielkich modyfikacji.
- Do wykonania słodkiego talerzyka wykorzystałam Wafelki czekoladowe Lusette, niemniej jednak przepis ten powinien mieć zastosowanie również w sytuacji, jeśli wykorzystacie inne wafelki.
3 komentarze do "SŁODKA Pi-STACJA"
Żona Wrona 7 czerwca 2017 (21:05)
A co to za serek użyłaś?
Just a SALAD 12 czerwca 2017 (10:30)
Żono Wrono, do przygotowania sałatki wykorzystałam serek HAGA od firmy Lactima – opakowanie widoczne jest na jednym ze zdjęć 🙂
Magda 13 maja 2017 (22:59)
Deser pierwsza klasa, pokusiłam się i zrobiłam. A zdjęcia – poezja.