ŚWIĄTECZNY STREET FOOD

Przedstawiam Wam przepyszną sałatkę, którą stworzyłam inspirując się jednym z przepisów, jaki miałam przyjemność poznać podczas warsztatów kulinarnych „Street Food” organizowanych przez markę GALEO. Jeśli jesteście ciekawi, jakie dania przygotowywaliśmy w ramach tego wyjątkowego spotkania, to zapraszam Was na krótką relację: KLIK KLIK.

A wracając do mojej sałatki, to zaproponowane na warsztatach połączenie kiszonej kapusty z miodowym sosem curry i olejem sezamowym wydało mi się niezwykle interesujące i postanowiłam przygotować świąteczną odsłonę takiego dania. Do kapusty dodałam więc pomarańczę, suszoną żurawinę i jabłko, zaostrzyłam smak czerwoną cebulą, a chrupkość zapewniły mi orzechy włoskie. Sałatkę wzbogaciłam mięsnym dodatkiem w postaci kurczaka pieczonego w panierce z maku oraz sezamu. Tak powstało absolutnie przepyszne danie z orientalną nutą, które serdecznie polecam nie tylko tym z Was, którzy uwielbiają zaskakiwać w święta swoich bliskich nietypowymi potrawami. Ta sałatka – w wersji z rybą, bądź też jej samodzielna, wegańska odsłona, doskonale sprawdzi się na codzienny obiad, o każdej porze roku.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga pieczenia 25 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu mieszamy dokładnie łyżeczką albo umieszczamy w shakerze lub słoiczku, a po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), skrapiamy sokiem z cytryny i pomarańczy oraz solimy. Jajko rozbijamy, roztrzepujemy z mlekiem, a sezam łączymy z makiem. Kawałki kurczaka panierujemy: najpierw zanurzamy w jaki, potem obtaczamy w mące, a na koniec w bakaliach. Tak przygotowanego kurczaka układamy na blasze wyłożonej ręcznikiem papierowym i pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 min.
  3. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłko skrapiamy obficie sokiem z limonki), a pomarańczę filetujemy po czym kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  5. Orzechy kroimy siekamy niezbyt drobno.
  6. Kapustę kroimy nożem na mniejsze kawałki, łączymy z dressingiem, dodajemy cebulę, marchewkę, jabłko, pomarańczę, żurawinę oraz orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerzyki, a na niej układamy cząstki jeszcze ciepłego lub przestygniętego kurczaka.

DODATKOWE UWAGI:

  • Mąkę migdałową, możecie zastąpić zwykłą mąką pszenną.
  • Zamiast jabłka możecie dodać gruszkę.
  • Sałatka bez kurczaka doskonale sprawdzi się jako dodatek do innego mięsa lub ryby.
ŚWIĄTECZNY STREET FOOD. Sałatka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka, pomarańczy, suszonej żurawiny, cebuli z dressingiem z curry, podana z kurczakiem w makowo-sezamowej panierce.
ŚWIĄTECZNY STREET FOOD. Sałatka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka, pomarańczy, suszonej żurawiny, cebuli z dressingiem z curry, podana z kurczakiem w makowo-sezamowej panierce.
ŚWIĄTECZNY STREET FOOD. Sałatka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka, pomarańczy, suszonej żurawiny, cebuli z dressingiem z curry, podana z kurczakiem w makowo-sezamowej panierce.
ŚWIĄTECZNY STREET FOOD. Sałatka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka, pomarańczy, suszonej żurawiny, cebuli z dressingiem z curry, podana z kurczakiem w makowo-sezamowej panierce.

2 komentarze do "ŚWIĄTECZNY STREET FOOD"

  • comment-avatar
    Ula 12 grudnia 2017 (12:26)

    Piękne zdjęcia! Danie wygląda bardzo apetycznie

    • comment-avatar
      Just a SALAD 12 grudnia 2017 (16:28)

      Bardzo dziękuję! Zachęcam do przetestowania i podzielenia się opinią na temat smaku 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny