PIĄTY ELEMENT

Zestawienie sera pleśniowego i długodojrzewającej wędliny z dodatkiem orzechów włoskich oraz winogron, to absolutny klasyk. I chociaż połączenie tych smaków jest w mojej ocenie ponadczasowe i nie ma prawa się znudzić, to jednak korzystając z dobrodziejstw, które przynosi nam lato, warto poeksperymentować. I tak piątym elementem mojej sałatki stał się słodki, lekko kwaskowaty, a jednocześnie orzeźwiający agrest. Całość podana na rukoli z musztardowo-miodowym winegretem, to według mnie absolutnie zniewalająca kompozycja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, a jednocześnie ekscytuje Was odkrywanie nowych smaków, to koniecznie przygotujcie tę sałatkę – jestem przekonana, że nie będziecie żałować!

Bezglutenowa Z owocami 

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Winogrona przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek.
  3. Agrest pozbawiamy szypułek. Jeśli owoce są duże dzielimy je na pół.
  4. Orzechy włoskie dzielimy na ćwiartki, jeśli dysponujemy całymi połówkami.
  5. Camembert kroimy w kostkę.
  6. Rukolę łączymy z dressingiem, szynką dojrzewającą, winogronami i połową ilości agrestu, po czym wykładamy na półmisek lub talerze. Następnie wykładamy kostki camemberta, na które kładziemy/lekko zatapiamy kawałki orzechów włoskich. Całość posypujemy agrestem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli wykorzystujecie zielony agrest, to dla kontrastu warto sięgnąć po różowe winogrona.
  • Camembert możecie zastąpić innym serem pleśniowym np. brie, bleu lub kozim.

Brak komentarzy do "PIĄTY ELEMENT"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny