KOZACKA MISECZKA

Jako że połączenie truskawek ze szparagami, wydaje mi się niezwykle trafną kombinacją smaków, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom, to po sałatce “Cuda na kiju” zdecydowałam się na jeszcze jedną, podobną kompozycję. W tym wydaniu buraki i płatki migdałowe ustępują miejsca szynce długo dojrzewającej, a na pierwszy plan wysuwa się kozi ser, który nie tylko zdobi sałatkę, ale stanowi jej fundament przybierając kształt jadalnej miseczki. Całość smakuje naprawdę kozacko!

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA 2 MISECZKI:

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga smażenia 3 min. Wymaga pieczenia 5 min. Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szynkę dojrzewającą kroimy w paseczki i podsmażamy 3-4 minuty na patelni.
  2. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek – można je odciąć bądź po prostu odłamać (szparagi pod wpływem nacisku same pękną w odpowiednim miejscu). W szerokim garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i odrobiną cukru, następnie wrzucamy szparagi i gotujemy je ok. 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. Kozi ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Małą garstkę odkładamy na bok (posłuży nam do dekoracji sałatki). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy naczynia/foremki, w  kształcie których chcemy wykonać nasze serowe miseczki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa gniazdka ze startego koziego sera (wielkości odpowiadającej mniej więcej przygotowanym foremkom), wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 5 minut. Teraz musimy postępować dosyć uważnie. Wyciągamy blachę, odczekujemy chwilkę, aż ser zacznie zastygać (około 1 minuty) – wówczas możemy przyłożyć listek ręcznika papierowego, aby zebrać nadmiar wytopionego tłuszczu (nie wolno zrobić tego zbyt wcześnie, bo ręcznik papierowy sklei się z serem), a następnie delikatnie przekładamy jeszcze ciepłe (na wpół zastygnięte) talarki do przygotowanych wcześniej foremek. Delikatnie dociskamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zobaczcie jak powstaje kozia miseczka krok po kroku.
  4. Roszponkę łączymy z sosem winegret, pokrojonymi na ćwiartki truskawkami i szynką, a następnie wkładamy do serowych miseczek , dodając również kawałki szparagów. Całość posypujemy odłożoną wcześniej garstką koziego sera.

DODATKOWE UWAGI:

  • Kozi ser do przygotowania miseczek możecie zetrzeć równie dobrze na tarce o grubych oczkach.

1 Komentarz do "KOZACKA MISECZKA"

  • comment-avatar
    Magda 19 czerwca 2016 (22:01)

    Bardzo trafna kompozycja, skusiłam się na zrobienie i bardzo smakowała mnie i rodzinie. Brawo za pomysł.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny