Ser z niebieską pleśnią i orzechy włoskie… jeśli miałabym wskazać jakiś owoc, który dopełni te składniki, to w pierwszej chwili na myśl przychodzi mi gruszka, a następnie winogrona. Z resztą nie przypadkiem cała czwórka wykorzystywana jest do komponowania tzw. deski serów. W towarzystwie tym brakuje już tylko rukoli lub roszponki i mamy znakomitą, ale jednak dosyć popularną sałatkę, która kojarzy mi się raczej z jesienią. Jako że mamy czerwiec, owoce te muszą pokornie ustąpić miejsca truskawce – jak dla mnie bezdyskusyjnej królowej lata. Słodkie i soczyste truskawki znakomicie łączą się z intensywnym aromatem sera pleśniowego, tworząc kompozycję o niepowtarzalnym smaku. Szczególnie polecam jako aperitif do wykwintnej kolacji.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 10-12 truskawek
- 100g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka octu winnego
- sól, świeżo mielony pieprz
2 porcje 15 min. 3 min.
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy włoskie podprażamy na suchej patelni.
- Przygotowujemy dressing. Czosnek ścieramy na tarce i umieszczamy z pozostałymi składnikami w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie przez około 30 sekund.
- Z truskawek odcinamy szypułki, a następnie kroimy je w ćwiartki.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Na talerze lub półmisek wykładamy roszponkę i polewamy ją przygotowanym sosem. Następnie układamy truskawki, ser z niebieską pleśnią oraz orzechy włoskie.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli przegapiliście sezon na truskawki, to oczywiście zastąpcie je gruszką lub winogronami.
1 Komentarz do "ZWYCIĘSTWO TRUSKAWKI"
Stanisława 19 czerwca 2016 (21:31)
Po przeczytaniu przepisu postanowiłam ją zrobić i stwierdzam, że bardzo trafione połączenie składników, wszystkim w domu smakowała.