ZWYCIĘSTWO TRUSKAWKI

Ser z niebieską pleśnią i orzechy włoskie… jeśli miałabym wskazać jakiś owoc, który dopełni te składniki, to w pierwszej chwili na myśl przychodzi mi gruszka, a następnie winogrona. Z resztą nie przypadkiem cała czwórka wykorzystywana jest do komponowania  tzw. deski serów. W towarzystwie tym brakuje już tylko rukoli lub roszponki i mamy znakomitą, ale jednak dosyć popularną sałatkę, która kojarzy mi się raczej z jesienią. Jako że mamy czerwiec, owoce te muszą pokornie ustąpić miejsca truskawce – jak dla mnie bezdyskusyjnej królowej lata. Słodkie i soczyste truskawki znakomicie łączą się z intensywnym aromatem sera pleśniowego, tworząc kompozycję o niepowtarzalnym smaku. Szczególnie polecam jako aperitif do wykwintnej kolacji.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Liczba porcji 2 porcje Wymaga Twojej pracy 15 minWymaga smażenia 3 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy włoskie podprażamy na suchej patelni.
  2. Przygotowujemy dressing. Czosnek ścieramy na tarce i umieszczamy z pozostałymi składnikami w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie przez około 30 sekund.
  3. Z truskawek odcinamy szypułki, a następnie kroimy je w ćwiartki.
  4. Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
  5. Na talerze lub półmisek wykładamy roszponkę i polewamy ją przygotowanym sosem. Następnie układamy truskawki, ser z niebieską pleśnią oraz orzechy włoskie.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli przegapiliście sezon na truskawki, to oczywiście zastąpcie je gruszką lub winogronami.
Sałatka z roszponką, truskawkami, serem z niebieską pleśnią i orzechami włoskimi

1 Komentarz do "ZWYCIĘSTWO TRUSKAWKI"

  • comment-avatar
    Stanisława 19 czerwca 2016 (21:31)

    Po przeczytaniu przepisu postanowiłam ją zrobić i stwierdzam, że bardzo trafione połączenie składników, wszystkim w domu smakowała.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny