HOLA, BRATKU!

Wyśmienita, lekka, a do tego szybka i prosta w przygotowaniu sałatka, która dzięki dodaniu płatków bratka zyskuje radosnego, wiosennego charakteru. Mamy tu jednak też niezwykle interesujące w smaku listki groszku i rzodkiewki, orzeźwiające pomidorki, chrupiącą kalarepę, wykwintny parmezan, mix prażonych ziarenek i szczypiorek co już, po dodaniu czosnkowo-miodowego winegretu, tworzy fantastyczną kompozycję. Zatem jeśli nie macie pod ręką kwiatków bratka, to niech ich brak nie powstrzyma Was przed przygotowaniem tej sałatki, bo wciąż będzie rewelacyjna!

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka lekko pikantnej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki.
  3. Z kalarepki wykrawamy półksiężyce tudzież kroimy ją na niezbyt duże, cienkie plasterki lub paseczki.
  4. Szczypiorek drobno siekamy.
  5. Na półmisek wkładamy naprzemiennie: liście groszku i rzodkiewki, kalarepkę, pomidorki, parmezan oraz mix prażonych ziaren. Całość polewamy dressingiem, a na koniec dekorujemy płatkami bratków (osadzając je pomiędzy pozostałymi składnikami sałatki).

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam gotowy mix prażonych ziaren „Chrupiąca sałatka” od firmy Bakalland, ale równie dobrze możecie samodzielnie uprażyć ulubione pestki.
  • Posłużyłam się również gotowym, tartym parmezanem, ale możecie wykorzystać ser w kawałku (również inny żółty, dojrzewający ser) i zetrzeć go na tarce o małych oczkach.
  • Płatki bratków, nadają sałatce ciekawego posmaku i interesującego wyglądu, ale jeśli nie macie ogrodu, ani parapetu z doniczkami pełnymi bratków, to po prostu je pomińcie – co prawda sałatka nie będzie już tak oryginalna, ale również bardzo smaczna.
  • Listki groszku i rzodkiewki, też nie należą jeszcze do bardzo popularnych produktów, dostępnych w każdym warzywniaku… można je jednak dostać w dużych sieciach handlowych, albo zastąpić rukolą.
Sałatka z bratkami, listkami rzodkiewki i groszku, pomidorkami, parmezanem, szczypiorkiem i miksem prażonych ziarenek.
Sałatka z bratkami, listkami rzodkiewki i groszku, pomidorkami, parmezanem, szczypiorkiem i miksem prażonych ziarenek.
Sałatka z bratkami, listkami rzodkiewki i groszku, pomidorkami, parmezanem, szczypiorkiem i miksem prażonych ziarenek.

2 komentarze do "HOLA, BRATKU!"

  • comment-avatar
    Karolina 2 kwietnia 2017 (18:28)

    Bardzo fajna sałatka, akurat na teraz. Zdjęcia magiczne.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 2 kwietnia 2017 (19:12)

      Dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny