Niesamowicie smaczna i jednocześnie pełna zdrowia sałatka deserowa, która kryje w sobie prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Mamy tu sezamowe kuleczki, powstałą z orzechów włoskich miseczkę, słodkie, orzeźwiające owoce, a do tego śmietanka z orzechów nerkowca. Ten fantastyczny deser przygotowałam wykorzystując bakalie zakupione w sklepie internetowym AGNEX (www.sklepagnex.pl), gdzie do 30.04.2017 r., wpisując magiczne zaklęcie “ZDROWE-BAKALIE” otrzymacie rabat wysokości 5%.
SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ MISECZKĘ:
- 110 g mąki orkiszowej
- 110 g orzechów włoskich
- 75 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki ksylitolu
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1/4 szklanki sezamu łuskanego
- 1/4 szklanki czarnego sezamu
- 3 łyżki miodu płynnego
- 2 banany
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich
- 1/2 mango
- 20-25 jasnych winogron bezpestkowych
- 2 łyżki cytryny
- listki mięty
SKŁADNIKI NA ŚMIETANKĘ:
- 3/4 szklanki mleka 0,5%
- 3/4 szklanki nerkowców
- Kilka kropli syropu z agawy (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ MISECZKĘ:
- 110 g mąki orkiszowej
- 110 g orzechów włoskich
- 75 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki ksylitolu
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1/4 szklanki sezamu łuskanego
- 1/4 szklanki czarnego sezamu
- 3 łyżki miodu płynnego
- 2 banany
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich
- 1/2 mango
- 20-25 jasnych winogron bezpestkowych
- 2 łyżki cytryny
- listki mięty
SKŁADNIKI NA ŚMIETANKĘ:
- 3/4 szklanki mleka 0,5%
- 3/4 szklanki nerkowców
- Kilka kropli syropu z agawy (opcjonalnie)
35 min. 5 min. 33-35 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy orzechową miseczkę. Orzechy mielimy w malakserze, łączymy je z mąką, ksylitolem, posiekanym zimnym masłem oraz żółtkiem, a następnie wyrabiamy ciasto. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wypełniamy ją ciastem (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalnika na 10 minut, a następnie przykrywamy ją pogniecionym papierem do pieczenia i obciążamy specjalnymi kulkami (ewentualnie suchą fasolą lub grochem). Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 25 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości składników wykonamy 2 tarty o średnicy 15 cm.
- Przygotowujemy sezamkowe kuleczki. Sezam prażymy na suchej patelni (często mieszając), aż białe ziarnka uzyskają złoty kolor. Po przestygnięciu łączymy go z miodem i wykładamy na papier do pieczenia. Masę przykrywamy drugim arkuszem i rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm. Następnie zdejmujemy papier z wierzchu, a ten z rozwałkowaną masą układamy na blaszce, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół). Pieczmy przez 8-10 minut, aż nasz sezamek pięknie się zarumieni. Po upływie 2-3 minut, kiedy nieco przestygnie, ale nie zdąży jeszcze stwardnieć, odrywamy po kawałeczku i dłońmi formujemy około 20-30 małych kuleczki, które odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Pozostałą masę możemy dowolnie połamać lub pokroić.
- Przygotowujemy śmietankę. Nerkowce wrzucamy wraz z mlekiem oraz syrop z agawy (który dokładamy jeśli lubicie bardzo słodkie desery) do blendera wysokoobrotowego, a następnie blendujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Śmietankę przelewamy do dzbanuszka i odstawiamy do lodówki, gdzie nieco zgęstnieje.
- Z mango i banana wykrawamy kuleczki tudzież kroimy je na plasterki/w kosteczkę. Banany dodatkowo skrapiamy obficie sokiem z cytryny.
- Z foremki wyciągamy naszą orzechową miseczkę, wypełniamy ją owocami, na koniec wykładamy sezamkowe kulki i całość zdobimy listkami mięty. Schłodzoną śmietankę podajemy osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania śmietanki możecie wykorzystać również mleko roślinne.
6 komentarzy do "SEZAMIE, OTWÓRZ SIĘ!"
Karolina 25 marca 2017 (18:01)
Ta sałatka to mistrzostwo świata, składniki jakie lubię, na pewno ją zrobię.
Just a SALAD 25 marca 2017 (23:13)
Super, bardzo mi miło!
KOLORgotowania 21 marca 2017 (13:35)
Wygląda pięknie 🙂
Just a SALAD 21 marca 2017 (13:37)
Dziękuję!
Żona Wrona 21 marca 2017 (13:10)
Nie do wiary, kolejna sałatka! Justyno, co za tempo 🙂 dobrze. że zdążę uzupełnić listę zakupów bo te kule kuszą. Uwielbiam sezam! Taką śmietankę z nerkowców robiłam mocząc je we wrzątku, zwykły blender daje radę.
Just a SALAD 21 marca 2017 (21:05)
Dziękuję za cenną uwagę, faktycznie woda sprawdza się również znakomicie:)