SEZAMIE, OTWÓRZ SIĘ!

Niesamowicie smaczna i jednocześnie pełna zdrowia sałatka deserowa, która kryje w sobie prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Mamy tu sezamowe kuleczki, powstałą z orzechów włoskich miseczkę, słodkie, orzeźwiające owoce, a do tego śmietanka z orzechów nerkowca. Ten fantastyczny deser przygotowałam wykorzystując bakalie zakupione w sklepie internetowym AGNEX (www.sklepagnex.pl), gdzie do 30.04.2017 r., wpisując magiczne zaklęcie “ZDROWE-BAKALIE” otrzymacie rabat wysokości 5%.

Bezmleczna Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ MISECZKĘ:

  • 110 g mąki orkiszowej
  • 110 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki ksylitolu

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1/4 szklanki sezamu łuskanego
  • 1/4 szklanki czarnego sezamu
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich
  • 1/2 mango
  • 20-25 jasnych winogron bezpestkowych
  • 2 łyżki cytryny
  • listki mięty

SKŁADNIKI NA ŚMIETANKĘ:

  • 3/4 szklanki mleka 0,5%
  • 3/4 szklanki nerkowców
  • Kilka kropli syropu z agawy (opcjonalnie)

Bezmleczna Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ MISECZKĘ:

  • 110 g mąki orkiszowej
  • 110 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki ksylitolu

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1/4 szklanki sezamu łuskanego
  • 1/4 szklanki czarnego sezamu
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich
  • 1/2 mango
  • 20-25 jasnych winogron bezpestkowych
  • 2 łyżki cytryny
  • listki mięty

SKŁADNIKI NA ŚMIETANKĘ:

  • 3/4 szklanki mleka 0,5%
  • 3/4 szklanki nerkowców
  • Kilka kropli syropu z agawy (opcjonalnie)

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 33-35 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy orzechową miseczkę. Orzechy mielimy w malakserze, łączymy je z mąką, ksylitolem, posiekanym zimnym masłem oraz żółtkiem, a następnie wyrabiamy ciasto. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wypełniamy ją ciastem (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalnika na 10 minut, a następnie przykrywamy ją pogniecionym papierem do pieczenia i obciążamy specjalnymi kulkami (ewentualnie suchą fasolą lub grochem). Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 25 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości składników wykonamy 2 tarty o średnicy 15 cm.
  2. Przygotowujemy sezamkowe kuleczki. Sezam prażymy na suchej patelni (często mieszając), aż białe ziarnka uzyskają złoty kolor. Po przestygnięciu łączymy go z miodem i wykładamy na papier do pieczenia. Masę przykrywamy drugim arkuszem i rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm. Następnie zdejmujemy papier z wierzchu, a ten z rozwałkowaną masą układamy na blaszce, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół). Pieczmy przez 8-10 minut, aż nasz sezamek pięknie się zarumieni. Po upływie 2-3 minut, kiedy nieco przestygnie, ale nie zdąży jeszcze stwardnieć, odrywamy po kawałeczku i dłońmi formujemy około 20-30 małych kuleczki, które odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Pozostałą masę możemy dowolnie połamać lub pokroić.
  3. Przygotowujemy śmietankę. Nerkowce wrzucamy wraz z mlekiem oraz syrop z agawy (który dokładamy jeśli lubicie bardzo słodkie desery) do blendera wysokoobrotowego, a następnie blendujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Śmietankę przelewamy do dzbanuszka i odstawiamy do lodówki, gdzie nieco zgęstnieje.
  4. Z mango i banana wykrawamy kuleczki tudzież kroimy je na plasterki/w kosteczkę. Banany dodatkowo skrapiamy obficie sokiem z cytryny.
  5. Z foremki wyciągamy naszą orzechową miseczkę, wypełniamy ją owocami, na koniec wykładamy sezamkowe kulki i całość zdobimy listkami mięty. Schłodzoną śmietankę podajemy osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania śmietanki możecie wykorzystać również mleko roślinne.

6 komentarzy do "SEZAMIE, OTWÓRZ SIĘ!"

  • comment-avatar
    Karolina 25 marca 2017 (18:01)

    Ta sałatka to mistrzostwo świata, składniki jakie lubię, na pewno ją zrobię.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 25 marca 2017 (23:13)

      Super, bardzo mi miło!

  • comment-avatar
    KOLORgotowania 21 marca 2017 (13:35)

    Wygląda pięknie 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 21 marca 2017 (13:37)

      Dziękuję!

  • comment-avatar
    Żona Wrona 21 marca 2017 (13:10)

    Nie do wiary, kolejna sałatka! Justyno, co za tempo 🙂 dobrze. że zdążę uzupełnić listę zakupów bo te kule kuszą. Uwielbiam sezam! Taką śmietankę z nerkowców robiłam mocząc je we wrzątku, zwykły blender daje radę.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 21 marca 2017 (21:05)

      Dziękuję za cenną uwagę, faktycznie woda sprawdza się również znakomicie:)

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny