SERwus, jestem Ziółko!

Niezwykle ciekawe połączenie smaków, aromatów, kolorów i konsystencji, a mianowicie sałatka, której wyróżniającym się składnikiem jest nowy specjał przygotowany przez SEROWARA PODLASKIEGO – Ser Koryciński w Zalewie Ziołowej. Ser ten pokrojony jest w kostkę, charakteryzuje się łagodnym, śmietankowym smakiem, ma miękką, ale zwartą i sprężystą konsystencję, dzięki czemu doskonale sprawdza się w sałatkach.  W mojej propozycji odnajdziecie rukolę, czarną komosę ryżową, orzeźwiające pomidorki, słodką kukurydzę, nadziane pastą paprykową oliwki oraz lekko ostre kiełki rzodkiewki. Całość wraz z korycińskim serem i dressingiem przygotowanym na bazie ziołowej zalewy, tworzy harmonijną, niepowtarzalną kompozycję o ciekawym wyglądzie i rewelacyjnym smaku.

Ser Koryciński w Zalewie Ziołowej, był głównym bohaterem dopiero co zakończonego konkursu, który polegał na wymyśleniu nazwy dla ów, nowego smakołyku Serowara, i to właśnie jednemu z Laureatów tej zabawy, moja sałatka zawdzięcza swoją nazwę.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki zalewy ze słoiczka z serem korycińskim
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 25 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziarna komosy przelewamy wrzątkiem (aż uzyskamy przezroczystą wodę), a następnie gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w proporcji 1:2 (1/3 szklanki komosy na 2/3 szklanki wody) przez około 25 minut. Pod koniec gotowania solimy.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z ziołową zalewą oraz octem winnym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, a oliwki kroimy na plasterki.
  4. Wystudzoną komosę łączymy z przygotowanym sosem, kukurydzą, oliwkami i połową przygotowanych kiełków rzodkiewki. Następnie delikatnie mieszamy z rukolą, pomidorkami i kosteczkami sera korycińskiego, a całość wykładamy na półmisek/talerze i posypujemy pozostałymi kiełkami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Ser koryciński w zalewie ziołowej możecie zastąpić naturalnym swojskim serem korycińskim, wówczas dressing przygotujcie na bazie oleju roślinnego o neutralnym smaku np. rzepakowy lub ryżowy albo posłużcie się oliwą z oliwek i dodajcie 1 łyżeczkę suszonych ziół np. prowansalskich albo toskańskich.
  • Czarną komosę ryżową możecie zastąpić również białą, czerwoną lub mieszaną, tudzież czarnym ryżem lub kuskusem.
Sałatka z serem korycińskim, rukolą, komosą ryżową, pomidorkami, kukurydzą, oliwkami i kiełkami rzodkiewki.
Sałatka z serem korycińskim, rukolą, komosą ryżową, pomidorkami, kukurydzą, oliwkami i kiełkami rzodkiewki.

3 komentarze do "SERwus, jestem Ziółko!"

  • comment-avatar
    Agnieszka 12 maja 2017 (14:29)

    Pyszny pomysł! 🙂 pierwszy raz jadłam komosę i w tym zestawieniu smakuje świetnie! 😀

  • comment-avatar
    Olga 2 kwietnia 2017 (19:00)

    Zgadzam się z opisem, wygląd ciekawy a smak rewelacyjny (wiem, bo zrobiłam).

    • comment-avatar
      Just a SALAD 2 kwietnia 2017 (19:12)

      Bardzo mi miło, dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny