Niezwykle ciekawe połączenie smaków, aromatów, kolorów i konsystencji, a mianowicie sałatka, której wyróżniającym się składnikiem jest nowy specjał przygotowany przez SEROWARA PODLASKIEGO – Ser Koryciński w Zalewie Ziołowej. Ser ten pokrojony jest w kostkę, charakteryzuje się łagodnym, śmietankowym smakiem, ma miękką, ale zwartą i sprężystą konsystencję, dzięki czemu doskonale sprawdza się w sałatkach. W mojej propozycji odnajdziecie rukolę, czarną komosę ryżową, orzeźwiające pomidorki, słodką kukurydzę, nadziane pastą paprykową oliwki oraz lekko ostre kiełki rzodkiewki. Całość wraz z korycińskim serem i dressingiem przygotowanym na bazie ziołowej zalewy, tworzy harmonijną, niepowtarzalną kompozycję o ciekawym wyglądzie i rewelacyjnym smaku.
Ser Koryciński w Zalewie Ziołowej, był głównym bohaterem dopiero co zakończonego konkursu, który polegał na wymyśleniu nazwy dla ów, nowego smakołyku Serowara, i to właśnie jednemu z Laureatów tej zabawy, moja sałatka zawdzięcza swoją nazwę.
SKŁADNIKI:
- 1-2 garści rukoli
- 1/3 szklanki czarnej komosy ryżowej
- 1/2 słoiczka (350 ml) sera korycińskiego w zalewie ziołowej
- 12-15 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 10-12 zielonych oliwek z pasta paprykową
- 1 garść kiełków rzodkiewki
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki zalewy ze słoiczka z serem korycińskim
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
25 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ziarna komosy przelewamy wrzątkiem (aż uzyskamy przezroczystą wodę), a następnie gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w proporcji 1:2 (1/3 szklanki komosy na 2/3 szklanki wody) przez około 25 minut. Pod koniec gotowania solimy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z ziołową zalewą oraz octem winnym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, a oliwki kroimy na plasterki.
- Wystudzoną komosę łączymy z przygotowanym sosem, kukurydzą, oliwkami i połową przygotowanych kiełków rzodkiewki. Następnie delikatnie mieszamy z rukolą, pomidorkami i kosteczkami sera korycińskiego, a całość wykładamy na półmisek/talerze i posypujemy pozostałymi kiełkami.
DODATKOWE UWAGI:
- Ser koryciński w zalewie ziołowej możecie zastąpić naturalnym swojskim serem korycińskim, wówczas dressing przygotujcie na bazie oleju roślinnego o neutralnym smaku np. rzepakowy lub ryżowy albo posłużcie się oliwą z oliwek i dodajcie 1 łyżeczkę suszonych ziół np. prowansalskich albo toskańskich.
- Czarną komosę ryżową możecie zastąpić również białą, czerwoną lub mieszaną, tudzież czarnym ryżem lub kuskusem.
3 komentarze do "SERwus, jestem Ziółko!"
Agnieszka 12 maja 2017 (14:29)
Pyszny pomysł! 🙂 pierwszy raz jadłam komosę i w tym zestawieniu smakuje świetnie! 😀
Olga 2 kwietnia 2017 (19:00)
Zgadzam się z opisem, wygląd ciekawy a smak rewelacyjny (wiem, bo zrobiłam).
Just a SALAD 2 kwietnia 2017 (19:12)
Bardzo mi miło, dziękuję!