BRATKI W ZIELENI

Pełna nie tylko zieleni, ale także cennych witamin i minerałów sałatka, której podstawą jest makaron z pietruszkowym pesto, a do tego zielone szparagi, lekko kwaśne kiwi, chrupiące pistacje, rukola z roszponką oraz kulki mozzarelli. Do dekoracji wykorzystałam bratki prosto z ogródka, które nie tylko zdobią sałatkę, czyniąc ją oryginalną w wyglądzie, ale także dodają jej smaku oraz wartości odżywczych. To niesamowicie smaczna, wegetariańska kompozycja, którą serdecznie polecam na obiad tudzież kolację, ale także idealnie sprawdzi się na piknik w wiosenne, ciepłe dni!

Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
169,6 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 4 łyżki oleju z pistacji lub rzepakowego
  • 2 duże garści natki pietruszki (same listki)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 12-14 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Do młynka lub blendera wrzucamy wszystkie składniki pesto i miksujemy aż uzyskamy pastę o jednolitej konsystencji. Pesto powinno być wilgotne, ale niezbyt rzadkie – jego gęstość regulujemy olejem.
  3. Kiwi obieramy, kromy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
  4. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy 3 części.
  5. Pistacje siekamy na niezbyt drobne kawałki.
  6. Makaron łączymy z przygotowanym pesto, a następnie na półmisek wykładamy go na półmisek naprzemiennie ze szparagami, kiwi i mozzarellą. Całość posypujemy pistacjami, a na koniec dekorujemy bratkami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do pesto najlepiej wykorzystać same listki pietruszki, łodyżki mogą spowodować, że będzie ono gorzkie.
Bratki w zieleni. Wiosenna sałatka makaronem z pietruszkowym pesto, szparagami, mozzarellą, pistacjami, kiwi i bratkami.
Bratki w zieleni. Wiosenna sałatka makaronem z pietruszkowym pesto, szparagami, mozzarellą, pistacjami, kiwi i bratkami.
Bratki w zieleni. Wiosenna sałatka makaronem z pietruszkowym pesto, szparagami, mozzarellą, pistacjami, kiwi i bratkami.
Bratki w zieleni. Wiosenna sałatka makaronem z pietruszkowym pesto, szparagami, mozzarellą, pistacjami, kiwi i bratkami.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g169,6 kcal4,7 g
9,4 g18,4 g1,7 g
Cała sałatka (4 porcje)715 g1 212,9 kcal33,9 g67,2 g131,4 g12,3 g
ALERGENY*: mleko i pochodne, orzechy (pistacje), gluten, może zawierać jaja (makaron)
Summary
recipe image
Recipe Name
Bratki w zieleni
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "BRATKI W ZIELENI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny