Podpieczony boczek nawinięty na suszone owoce to nie tylko znakomita przekąska, z którą pewnie nie raz spotkaliście się na jakiejś imprezie lub też sami z chęcią ją przygotowujecie. Otóż te niezwykle smaczne, a przy tym banalne w wykonaniu zawijasy stanowią bardzo oryginalny dodatek do sałatek. Świetnie komponują się z delikatną w smaku mozzarellą, orzeźwiającymi pomidorkami koktajlowymi oraz chrupiącymi płatkami migdałowymi. Smaki te doskonale się uzupełniają, a po dodaniu roszponki oraz dressingu wzbogaconego oregano otrzymujemy przepyszną sałatkę, którą szczególnie polecam na obiad w słoneczne, wiosenne dni. Znakomicie będzie również smakować na łonie natury – warto więc zapakować ją na piknik w gronie przyjaciół, z pewnością będą zachwyceni jej oryginalnym smakiem oraz kolorowym, optymistycznym wyglądem.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
183,5 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 duże garści roszponki
- 100 g boczku surowego wędzonego
- 18 suszonych moreli (gorąca woda)
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka listków świeżego oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 5 min. 15-20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Morele moczymy we wrzątku przez około 15 minut po czym osuszamy.
- Na desce wykładamy kolejno plastry boczku i przekrawamy je wzdłuż na pół. Morele zawijamy w przygotowane półplasterki, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut, aż boczek ładnie się zarumieni. Po przestygnięciu przekrawamy zawijasy na pół.
- Kulki mozzarelli osuszamy i dzielimy na pół.
- Jeśli zabieramy sałatkę na piknik, to w pudełku układamy naprzemiennie roszponkę, pomidorki oraz morele z boczkiem. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Sos zabieramy ze sobą osobno i polewamy nim sałatkę tuż przed spożyciem.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 183,5 kcal | 4,5 g | 11,0 g | 20,0 g | 3,7 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 670 g | 1 229,5 kcal | 30,4 g | 73,5 g | 134,1 g | 24,6 g |
Boczek Surowy Wędzony Sokołów - możliwa obecność soi, glutenu, gorczycy, selera i mleka
2 komentarze do "PIKNIKOWA NAWIJKA"
madlene17 9 maja 2018 (13:01)
Wygląda smakowicie! Świetnie skomponowana sałatka:)
Just a SALAD 9 maja 2018 (14:17)
Super! Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz!