PIKNIKOWA NAWIJKA

Podpieczony boczek nawinięty na suszone owoce to nie tylko znakomita przekąska, z którą pewnie nie raz spotkaliście się na jakiejś imprezie lub też sami z chęcią ją przygotowujecie. Otóż te niezwykle smaczne, a przy tym banalne w wykonaniu zawijasy stanowią bardzo oryginalny dodatek do sałatek. Świetnie komponują się z delikatną w smaku mozzarellą, orzeźwiającymi pomidorkami koktajlowymi oraz chrupiącymi płatkami migdałowymi. Smaki te doskonale się uzupełniają, a po dodaniu roszponki oraz dressingu wzbogaconego oregano otrzymujemy przepyszną sałatkę, którą szczególnie polecam na obiad w słoneczne, wiosenne dni. Znakomicie będzie również smakować na łonie natury – warto więc zapakować ją na piknik w gronie przyjaciół, z pewnością będą zachwyceni jej oryginalnym smakiem oraz kolorowym, optymistycznym wyglądem.

Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
183,5 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka listków świeżego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 15-20 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Morele moczymy we wrzątku przez około 15 minut po czym osuszamy.
  4. Na desce wykładamy kolejno plastry boczku i przekrawamy je wzdłuż na pół. Morele zawijamy w przygotowane półplasterki, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut, aż boczek ładnie się zarumieni. Po przestygnięciu przekrawamy zawijasy na pół.
  5. Kulki mozzarelli osuszamy i dzielimy na pół.
  6. Jeśli zabieramy sałatkę na piknik, to w pudełku układamy naprzemiennie roszponkę, pomidorki oraz morele z boczkiem. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Sos zabieramy ze sobą osobno i polewamy nim sałatkę tuż przed spożyciem.
Piknikowa nawijka. Sałatka z morelami nawiniętymi na boczek, roszponką, pomidorkami, mozzarellą i płatkami migdałowymi.
Piknikowa nawijka. Sałatka z morelami nawiniętymi na boczek, roszponką, pomidorkami, mozzarellą i płatkami migdałowymi.
Piknikowa nawijka. Sałatka z morelami nawiniętymi na boczek, roszponką, pomidorkami, mozzarellą i płatkami migdałowymi.
Piknikowa nawijka. Sałatka z morelami nawiniętymi na boczek, roszponką, pomidorkami, mozzarellą i płatkami migdałowymi.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g183,5 kcal4,5 g11,0 g20,0 g3,7 g
Cała sałatka (4 porcje)670 g
1 229,5 kcal30,4 g73,5 g134,1 g24,6 g
ALERGENY*: orzechy (migdały)
Boczek Surowy Wędzony Sokołów - możliwa obecność soi, glutenu, gorczycy, selera i mleka

Summary
recipe image
Recipe Name
PIKNIKOWA NAWIJKA
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

2 komentarze do "PIKNIKOWA NAWIJKA"

  • comment-avatar
    madlene17 9 maja 2018 (13:01)

    Wygląda smakowicie! Świetnie skomponowana sałatka:)

    • comment-avatar
      Just a SALAD 9 maja 2018 (14:17)

      Super! Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny