WĄSOSKIE GRILLOWANIE

Soczysty grillowany ananas, wyrazista w smaku kiełbasa, słodka papryka i chrupiące pestki słonecznika – brzmi znakomicie ale brakuje jeszcze kwaskowego akcentu, który zrównoważy te wszystkie smaki. Tym dodatkiem są ogórki konserwowe z Wąsoskiej Przekąski od Ogródka Dziadunia! Brzmi zaskakująco ale zapewniam Was, że całość tworzy niezwykle harmonijną kompozycję, która będzie fantastycznym urozmaiceniem Waszego grillowego spotkania! Sałatkę przygotujcie wspólnie w ogrodzie czy na tarasie i smakujcie jako dodatek do wege przekąsek ściąganych z rusztu np. warzyw czy serów, tudzież zjadajcie jako niezależne danie. Jeśli szykujecie przyjęcie w szerszym gronie, to polecam zabezpieczyć więcej Wąsoskich ogórków, gdyż będą tworzyły wyśmienity dodatek do grillowanych mięs czy ryb!

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 3 kiełbasy np. śląskie 100% z szynki
  • 4-5 plastrów świeżego ananasa
  • 1 słoik Wąsoskiej Przekąski z musztardą Ogródek Dziadunia
  • 2 papryki spiczaste
  • 3 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki Octu Jabłkowego 6% Ogródek Dziadunia
  • 2 łyżeczki miodu akacjowego Ogródek Dziadunia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garstka listków bazylii
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min.  Wymaga grillowania 4-6 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 8 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy do uzyskania gładkiego sosu.
  2. Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół, po czym na około 2 cm kawałki, które nacinamy ostrym nożem co około 3 mm. Tak przygotowane kiełbaski grilluj na tacce aluminiowej aż z obydwu stron ładnie się zarumienią.
  3. Odcedzamy Wąsoską Przekąskę.
  4. Plastry ananasa grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż pokryją się brązowymi paseczkami. Po zdjęciu z rusztu przekrawamy na mniejsze kawałki.
  5. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na plasterki.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę, paprykę, plastry ogórków, ananasy i kiełbasę. Całość polewamy dressingiem i obsypujemy słonecznikiem.

Brak komentarzy do "WĄSOSKIE GRILLOWANIE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny