Soczysty grillowany ananas, wyrazista w smaku kiełbasa, słodka papryka i chrupiące pestki słonecznika – brzmi znakomicie ale brakuje jeszcze kwaskowego akcentu, który zrównoważy te wszystkie smaki. Tym dodatkiem są ogórki konserwowe z Wąsoskiej Przekąski od Ogródka Dziadunia! Brzmi zaskakująco ale zapewniam Was, że całość tworzy niezwykle harmonijną kompozycję, która będzie fantastycznym urozmaiceniem Waszego grillowego spotkania! Sałatkę przygotujcie wspólnie w ogrodzie czy na tarasie i smakujcie jako dodatek do wege przekąsek ściąganych z rusztu np. warzyw czy serów, tudzież zjadajcie jako niezależne danie. Jeśli szykujecie przyjęcie w szerszym gronie, to polecam zabezpieczyć więcej Wąsoskich ogórków, gdyż będą tworzyły wyśmienity dodatek do grillowanych mięs czy ryb!
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mixu sałat
- 3 kiełbasy np. śląskie 100% z szynki
- 4-5 plastrów świeżego ananasa
- 1 słoik Wąsoskiej Przekąski z musztardą Ogródek Dziadunia
- 2 papryki spiczaste
- 3 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki Octu Jabłkowego 6% Ogródek Dziadunia
- 2 łyżeczki miodu akacjowego Ogródek Dziadunia
- 2 ząbki czosnku
- 1 garstka listków bazylii
- 1 płaska łyżeczka płatków chili
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 4-6 min. 8 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy do uzyskania gładkiego sosu.
- Kiełbasy przekrawamy wzdłuż na pół, po czym na około 2 cm kawałki, które nacinamy ostrym nożem co około 3 mm. Tak przygotowane kiełbaski grilluj na tacce aluminiowej aż z obydwu stron ładnie się zarumienią.
- Odcedzamy Wąsoską Przekąskę.
- Plastry ananasa grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż pokryją się brązowymi paseczkami. Po zdjęciu z rusztu przekrawamy na mniejsze kawałki.
- Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na plasterki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę, paprykę, plastry ogórków, ananasy i kiełbasę. Całość polewamy dressingiem i obsypujemy słonecznikiem.
Brak komentarzy do "WĄSOSKIE GRILLOWANIE"