KWIATOWA MANUFAKTURA

Suszone kwiaty, kojarzone głównie z herbatkami to również fantastyczny dodatek do sałatek. Pięknie niebieski chaber bławatek nie tylko sprawia, że dania nabierają efektownego wyglądu ale również urozmaicają ich smak i bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nie inaczej jest z pozostałymi wyrobami z Manufaktury Ciesielnica, które w ostatnim czasie miałam przyjemność degustować. Syropy, herbaty, konfitury, a także nalewki będące niebanalnymi połączenia owoców, kwiatów, ziół – jedynie naturalnych dodatków, to nie lada gratka dla koneserów wykwintnych smaków. Wszystko pięknie opakowane, wspaniale prezentuje się na kuchennym blacie oraz w jadalni, przez co produkty te są świetnym pomysłem na prezent.

Jeśli natomiast szukacie pomysłu na sałatkę, która zaskoczy Waszych gości pięknym, niecodziennym wyglądem i fantastycznym smakiem, to polecam kompozycję, do której wykorzystałam makaron, mango, borówki, ser z niebieską pleśnią oraz orzechy włoskie. Całość dopełniona niebieskim suszem prezentuje się bajkowo i bardzo apetycznie. Sałatka ta świetnie sprawdzi się na lekki obiad, podwieczorek tudzież kolację.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2/3 szklanki suchego makaronu (farfalle)
  • 2 garści roszponki
  • 1/2 mango
  • 1/2 szklanki borówek
  • 100 g sera z niebieska pleśnią
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszu Chabra Bławatka MANUFAKTURA CIESIELNICA

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garstka listków bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 10 min.Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż powstanie kremowy sos.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Mango kroimy w kostkę lub na inny ulubiony kształt.
  4. Orzechy siekamy.
  5. Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę lub kruszymy.
  6. Makaron skrapiamy dressingiem, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z roszponką, mango, borówkami oraz orzechami. Całość polewamy pozostałym dressingiem i posypujemy suszonymi kwiatami.

Brak komentarzy do "KWIATOWA MANUFAKTURA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny