W mojej ryżowej chatce zamieszkała roszponka, indyk tandoori, mango, śliwka, papryka oraz nerkowce. Całość wzbogaciłam doskonałym dressingiem z wyczuwalną, kolendrową nutą. To prosta i szybka w przygotowaniu sałaka inspirowana kuchnią azjatycką, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale również zaskoczy Was swoim fantastycznym, orientalnym smakiem. Idealna na eleganckie przyjęcie tudzież romantyczną kolację.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 200 g filetu z piersi indyka
- 1 łyżka mieszanki przypraw tandoori
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 mango
- 2 nieduże śliwki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 garść nerkowców
- 6-8 płatów papieru ryżowego
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju z sezamu
- 2 łyżki oleju z pistacji
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka posiekanych listków kolendry
- sól, świeżo mielony pieprz
25-30 min.
11-13 min.
2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Indyka dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy go w cienkie paseczki, które łączymy z sosem sojowym oraz mieszanką przypraw tandoori i odstawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu smażymy mięso na oleju około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż stanie się rumiane z każdej strony.
- Paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
- Nerkowce prażymy na suchej patelni.
- Mango i śliwki kroimy w słupki.
- Wszystkie składniki sałatki łączymy z przygotowanym dressingiem.
- Papier ryżowy zwilżamy wodą i kiedy stanie się już miękki, wykładamy na jego środku garść przygotowanej sałatki. Brzegi papieru składamy do środka okrywając nadzienie, a następnie zawijamy zaczynając od dołu. Tak przygotowany rulon kroimy na pół i ustawiamy na talerzu. Wierzchołek możemy dodatkowo udekorować listkami roszponki.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania kurczaka możecie wykorzystać inną mieszankę ulubionych przypraw.
- Sałatkę możecie również podać w sposób tradycyjny, wykładając wszystkie składniki na półmisek i polewając dressingiem.
Brak komentarzy do "W RYŻOWEJ CHATCE"