PLUM! JAK ŚLIWKA W…

Roszponka, karmelizowane orzechy włoskie, cheddar i podsmażona szynka parmeńska – na półmisek z takimi oto pysznościami wpadła nieoczekiwanie grillowana śliwka. Jej wizyta nie stworzyła jednak kłopotliwej sytuacji, gdyż to właśnie za jej sprawą powstało fantastyczne, oryginalne danie, którym możecie zaskoczyć na przykład swoich gości. Tylko uważajcie, żebyście Wy z kolei nie wpadli jak śliwka w kompot, bo sałatka jest tak pyszna, że może zniknąć z półmiska zanim wszyscy zdążą jej spróbować…

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 10-11 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju. Śliwki grillujemy po około 1,5 minuty z każdej strony.
  3. Ulubioną szynkę dojrzewającą kroimy w paseczki, a następnie podsmażamy przez około 2-3 minuty na suchej patelni.
  4. Orzechy podprażamy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Roszponkę wykładamy na miskę lub talerze i polewamy przygotowanym dressingiem. Następnie wykładamy szynkę oraz cząstki śliwek, a na koniec posypujemy startym serem oraz orzechami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam śliwkę RENKLODA ALTHANA, ale doskonale sprawdzą się również inne odmiany.
  • Jeśli nie macie pod ręka oleju z orzechów włoskich to zastąpcie go oliwą z oliwek.
  • Do karmelizowania orzechów możecie również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru.
Sałatka ze śliwkami, cheddarem, szynką dojrzewającą i orzechami włoskimi.
Sałatka ze śliwkami, cheddarem, szynką dojrzewającą i orzechami włoskimi.

3 komentarze do "PLUM! JAK ŚLIWKA W..."

  • comment-avatar
    Żona-Wrona 17 listopada 2016 (15:17)

    To świetny pomysł, chętnie skorzystam, bo też mięsa nie jadam.

  • comment-avatar
    Żaneta 17 listopada 2016 (13:57)

    Sałatka wygląda znakomicie. Jakim składnikiem proponuje Pani zamienić szynkę dla tych, którzy nie jedzą mięsa? Pozdrawiam 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 17 listopada 2016 (14:19)

      Ciekawym rozwiązaniem mogłoby być dodanie czerwonej i/lub żółtej papryki pieczonej w oliwie i czosnku (wówczas pominęłabym karmelizowanie orzechów). Innym rozwiązaniem byłoby po prostu pominięcie szynki i zastąpienie cheddara, bardziej charakternym i aromatycznym, serem z niebieską pleśnią – w obu serowych wersjach nie zawahałabym się też użyć gęstego sosu balsamicznego:)

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny