To Tofu jest naprawdę pyszne! Wyrób marki WELL WELL niesamowicie mnie zaskoczył, gdyż do tej pory nie byłam entuzjastką sojowych kosteczek. Te w marynacie śliwkowo-imbirowej po podsmażeniu są zwarte, idealnie sprężyste i doskonale doprawione, a ich przygotowanie zajmuje kilka chwil. Fantastyczny składnik sałatek! Inspirując się tajską kuchnią połączyłam je z mango, nerkowcami, pomidorkami, śliwkami i czerwoną cebulą. Do tego sos wzbogacony o kolendrę oraz chili, a także zielone listki roszponki. Ta kompozycja jest pozycją obowiązkową, nie tylko w wegańskim menu!
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 opakowanie TOFU w marynacie śliwka-imbir WELL WELL
- 1/2 mango
- 2-3 śliwki
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki prażonych solonych nerkowców
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju ryżowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny/limonki
- 1 szczypta mielonych płatków chili
- 1 garść listków kolendry
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 6 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy jednolity kremowy sos.
- Plastry tofu podsmażamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po lekkim przestygnięciu kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Mango kroimy w słupki, a śliwki na półplasterki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, owoce, cebulę oraz jeszcze ciepłe kawałki tofu. Całość posypujemy nerkowcami i polewamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "TO PYCHA!"