TO PYCHA!

To Tofu jest naprawdę pyszne! Wyrób marki WELL WELL niesamowicie mnie zaskoczył, gdyż do tej pory nie byłam entuzjastką sojowych kosteczek. Te w marynacie śliwkowo-imbirowej po podsmażeniu są zwarte, idealnie sprężyste i doskonale doprawione, a ich przygotowanie zajmuje kilka chwil. Fantastyczny składnik sałatek! Inspirując się tajską kuchnią połączyłam je z mango, nerkowcami, pomidorkami, śliwkami i czerwoną cebulą. Do tego sos wzbogacony o kolendrę oraz chili, a także zielone listki roszponki. Ta kompozycja jest pozycją obowiązkową, nie tylko w wegańskim menu!

Bezglutenowa Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki
  • 1 opakowanie TOFU w marynacie śliwka-imbir WELL WELL
  • 1/2 mango
  • 2-3 śliwki
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki prażonych solonych nerkowców

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny/limonki
  • 1 szczypta mielonych płatków chili
  • 1 garść listków kolendry
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 6 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy jednolity kremowy sos.
  2. Plastry tofu podsmażamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po lekkim przestygnięciu kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę kroimy w piórka.
  4. Mango kroimy w słupki, a śliwki na półplasterki.
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, owoce, cebulę oraz jeszcze ciepłe kawałki tofu. Całość posypujemy nerkowcami i polewamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy do "TO PYCHA!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny