TEMAT NA GORĄCO

Fenomenalna na gorąco, wyśmienita również na zimno, obiadowa sałatka, obok której nie można przejść obojętnie. Mamy tu pieczone kolorowe marchewki, słodką chrupiącą kukurydzę, jarmuż z kuskusem oraz przepyszne kotleciki z dodatkiem serka Apetina papaja i curry. Serek ten sprawia, że kotleciki są mięciutkie i nabierają niezwykle ciekawego, słodkawego, posmaku. Całość natomiast polecam polać jeszcze ciepłym sosem przygotowanym na bazie tegoż serka, który dodaje daniu oryginalnego, egzotycznego charakteru. To niezwykle smaczna, prosta w przygotowaniu, bardzo pożywna propozycja, która zaspokoi nawet największy apetyt!

Z mięsem

SKŁADNIKI NA KOTLECIKI:

  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 opakowania serka Apetina  papaja i curry
  • 2 jajka przepiórcze
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 czubate łyżki mąki

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 3 garści jarmużu
  • 1/2 szklanki kuskus
  • 3 kolorowe marchewki
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 6 łyżek oleju z ryżu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka syropu z agawy, sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 i 1/2 opakowania serka Apetina  papaja i curry
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki soku z pomarańczy

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga gotowania 3 min. Wymaga smażenia 8 min. Wymaga pieczenia 12-15 min.  Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub przy pomocy wirówki do sałaty.
  2. W misce umieszczamy mielone mięso z indyka, wbijamy jajeczka, dodajemy serek Apetina papaja i curry, bułkę tartą, curry, pieprz oraz sól. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki o średnicy około 1,5-2 cm, a następnie obtaczamy je w mące.
  3. Czosnek przeciskamy przez prasę, łączymy go z olejem, syropem z agawy oraz solą i pieprzem. Obrane i umyte marchewki (pomarańczowa, biała i fioletowa) kroimy w plasterki, łączymy z 2 łyżkami przygotowanego sosu, a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 12-15 minut, aż marchewki zmiękną.
  4. Kiedy wstawimy marchewkę do piekarnika, na rozgrzanym oleju smażymy nasze kotleciki przez około 8 minut, aż osiągną z każdej strony złoty kolor.
  5. W międzyczasie wsypujemy kuskus do większej miski, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem i ponownie przykrywamy.
  6. Na samym końcu do garnuszka wkładamy serek Apetina (1 i 1,5 opakowania), sok z cytryny oraz pomarańczy. Całość podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu, na małym ogniu, aż uzyskamy ciepły sos o jednolitej konsystencji.
  7. Do miski z jeszcze ciepłym kuskusem wrzucamy jarmuż, wlewamy pozostały sos czosnkowy (ten, który wykorzystywaliśmy do pieczenia marchewek) i całość dokładnie mieszamy. Następnie z piekarnika wyciągamy plasterki marchewki, wrzucamy je do miski i ponownie mieszamy (delikatnie). Zawartość miski przekładamy na talerze, układamy na nich gorące kotleciki i posypujemy kukurydzą. Sałatkę podajemy z ciepłym sosem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Z podanej ilości mięsa powstanie około 25 małych kotlecików.

2 komentarze do "TEMAT NA GORĄCO"

  • comment-avatar
    Wieśka 2 kwietnia 2017 (19:05)

    To jest naprawdę super sałatka, na gorąco pychota.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 2 kwietnia 2017 (19:11)

      Super! Bardzo się cieszę!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny