SZLACHECKIE ŚWIĘTA

Przepyszna, bardzo pożywna sałatka, gdzie zauważalne są wpływy tradycyjnej kuchni staropolskiej ale w nowoczesnym wydaniu, gdyż połączenie składników może wydawać się tu dość awangardowe. Otóż mamy pieczone z dodatkiem czosnku niedźwiedziego ziemniaki, nadającego ostrości pora, doskonale przełamujące smak marynowane grzybki oraz dodającą charakteru, dojrzewającą szynkę wieprzową. Całość połączona z rukolą, posypana pistacjami i podana z sosem majonezowo-musztardowym stworzyła jednakowoż niesamowicie spójną, ciekawie prezentującą się i przy tym elegancką kompozycję, która w moje ocenie będzie doskonałą propozycją zarówno dla osób, które preferują kuchnię tradycyjną, jak i tych, którzy ciągle poszukują nowych, niestandardowych smaków. Świetnie sprawdzi się na wielopokoleniowym spotkaniu rodzinnym – przede wszystkim zimą. Polecam również na święta Bożego Narodzenia!

Bezglutenowa Bezmleczna  Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści rukoli (2 łyżki oliwy z oliwek)
  • 100 g szynki dojrzewającej
  • 4-5 ziemniaków sałatkowych (czosnek niedźwiedzi, sól, olej rzepakowy)
  • 1 nieduży por
  • 2/3 szklanki grzybków marynowanych
  • 1/2 szklanki pistacji solonych w łupinkach
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 10 min. Wymaga pieczenia 10-15 min. Nie wymaga smażenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Majonez mieszamy z musztardami, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przykręcamy gaz i gotujemy je około 10 min pod lekko uchyloną pokrywką. Po odcedzeniu i przestygnięciu kroimy na plastry o grubości około 2 mm, a następnie wrzucamy je do miski i łączymy delikatnie z olejem wymieszanym z czosnkiem niedźwiedzim i solą. Plasterki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, którą to wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół). Ziemniaki pieczemy, w zależności od grubości około 10-15 minut.
  3. Grzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
  4. Odcinamy zieloną część od pora, a następnie kroimy go na cienkie plasterki.
  5. Plasterki Szynki Sarmackiej przekrawamy na pół.
  6. Pistacje obieramy, a następnie siekamy na mniejsze, niebyt drobne kawałki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną oliwą rukolę, grzybki, krążki pora, ziemniaki, plasterki szynki (np. zwinięte w rulony) oraz pistacje. Podajemy z sosem majonezowo-musztardowym. Sałatkę możemy doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam bardzo smaczną Szynkę Sarmacką z Sokołowa.

2 komentarze do "SZLACHECKIE ŚWIĘTA"

  • comment-avatar
    Karmel-itka 11 grudnia 2019 (16:42)

    Bardzo atrakcyjna propozycja!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 12 grudnia 2019 (01:34)

      Daj znać czy posmakowała! 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny