Przepyszna, bardzo pożywna sałatka, gdzie zauważalne są wpływy tradycyjnej kuchni staropolskiej ale w nowoczesnym wydaniu, gdyż połączenie składników może wydawać się tu dość awangardowe. Otóż mamy pieczone z dodatkiem czosnku niedźwiedziego ziemniaki, nadającego ostrości pora, doskonale przełamujące smak marynowane grzybki oraz dodającą charakteru, dojrzewającą szynkę wieprzową. Całość połączona z rukolą, posypana pistacjami i podana z sosem majonezowo-musztardowym stworzyła jednakowoż niesamowicie spójną, ciekawie prezentującą się i przy tym elegancką kompozycję, która w moje ocenie będzie doskonałą propozycją zarówno dla osób, które preferują kuchnię tradycyjną, jak i tych, którzy ciągle poszukują nowych, niestandardowych smaków. Świetnie sprawdzi się na wielopokoleniowym spotkaniu rodzinnym – przede wszystkim zimą. Polecam również na święta Bożego Narodzenia!
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli (2 łyżki oliwy z oliwek)
- 100 g szynki dojrzewającej
- 4-5 ziemniaków sałatkowych (czosnek niedźwiedzi, sól, olej rzepakowy)
- 1 nieduży por
- 2/3 szklanki grzybków marynowanych
- 1/2 szklanki pistacji solonych w łupinkach
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy
SKŁADNIKI NA SOS:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
20 min. 10 min. 10-15 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Majonez mieszamy z musztardami, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przykręcamy gaz i gotujemy je około 10 min pod lekko uchyloną pokrywką. Po odcedzeniu i przestygnięciu kroimy na plastry o grubości około 2 mm, a następnie wrzucamy je do miski i łączymy delikatnie z olejem wymieszanym z czosnkiem niedźwiedzim i solą. Plasterki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, którą to wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół). Ziemniaki pieczemy, w zależności od grubości około 10-15 minut.
- Grzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Odcinamy zieloną część od pora, a następnie kroimy go na cienkie plasterki.
- Plasterki Szynki Sarmackiej przekrawamy na pół.
- Pistacje obieramy, a następnie siekamy na mniejsze, niebyt drobne kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną oliwą rukolę, grzybki, krążki pora, ziemniaki, plasterki szynki (np. zwinięte w rulony) oraz pistacje. Podajemy z sosem majonezowo-musztardowym. Sałatkę możemy doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam bardzo smaczną Szynkę Sarmacką z Sokołowa.
2 komentarze do "SZLACHECKIE ŚWIĘTA"
Karmel-itka 11 grudnia 2019 (16:42)
Bardzo atrakcyjna propozycja!
Just a SALAD 12 grudnia 2019 (01:34)
Daj znać czy posmakowała! 🙂