Przedstawiam Wam rewelacyjną w smaku, efektowną, a zarazem pożywną, bardzo prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę. Połączyłam tu rukolę, skąpaną w klasycznym winegrecie ze słodkimi winogronami, lekko kwaśnymi owocami miechunki, delikatną w smaku mozzarellę, kabanosami i chrupiącymi pistacjami. Wszystkie te składniki, doskonale się komponują tworząc niesamowicie harmonijne danie, które z całą pewnością wprowadzi Was w wyjątkowo dobry nastrój.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 80 g cienkich kabanosów
- 100 g mini mozzarelli
- 16-18 owoców miechunki
- 12-14 zielonych winogron rodzynkowych
- 2-3 łyżki obranych pistacji
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka syropu klonowego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie przekrawamy na połówki.
- Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1 cm długości.
- Owoce miechunki obieramy z osłonek, a winogrona przekrawamy na połówki.
- Pistacje siekamy na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a następnie polewamy ją przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam klasyczne kabanosy wieprzowe, ale równie dobrze możecie wykorzystać drobiowe lub smakowe.
Brak komentarzy do "STAN WYJĄTKOWY"