Czerwona papryka, chrupiące grzanki z dodatkiem papryki wędzonej w proszku, suszone pomidory, gouda z pesto z suszonych pomidorów i delikatnie podsmażona kiełbasa krakowska. W tym czerwonym towarzystwie, doskonale odnajduje się żółciutkie mango, które nie tylko wyróżnia się kolorem. Ten niesamowity owoc, który rewelacyjnie spisuje się w wytrawnych kompozycjach, nadał mojej sałatce pożądanej słodyczy sprawiając, że danie to stało się doskonale zrównoważone. Co więcej sałatka jest bardzo pożywna, prosta w przygotowaniu i smakuje doskonale o każdej porze roku.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 3 kromki chleba tostowego pszennego (olej rzepakowy, papryka wędzona w proszku)
- 1/2 średniej wielkości mango
- 1 czerwona papryka
- 5 suszonych pomidorów
- 120 g kiełbasy krakowskiej w kawałku
- 100 g sera gouda czerwone pesto
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta papryki ostrej w proszku
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
25 min. 7-9 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kiełbasę krakowską kroimy na plastry około 3-4 mm grubości, a następnie w kosteczkę. Wrzucamy ja na rozgrzaną suchą patelnię i podsmażamy, na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni (4-5 min).
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb, a następnie posypujemy go papryką wędzoną w proszku. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
- Ser gouda kroimy w kosteczkę wielkości kiełbasy krakowskiej.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na wąskie, krótkie paseczki.
- Suszone pomidory odcedzamy z zalewy, a następnie kroimy w paseczki.
- Mango obieramy i kroimy w paseczki lub kosteczkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, kostki kiełbaski i sera, paprykę, suszone pomidory oraz mango. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy paprykowymi grzankami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać podsmażoną kiełbasę żywiecką lub kabanosy.
Brak komentarzy do "MANGO W CZERWIENI"