Znakomita sałatka, w której pierwszoplanową rolę odgrywają ruloniki przygotowane z tradycyjnej, wędzonej szynki oraz chrzanu z dodatkiem majonezu. Do tego orzeźwiające pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe i marchewka, a także nadający ostrości szczypiorek. Całość połączona z listkami szpinaku i sałatą karbowaną skąpanymi w czosnkowym dressingu smakuje rewelacyjnie. Sałatka ta poprzez wykorzystane składniki nawiązuje do tradycyjnej kuchni staropolskiej, która choć kojarzona jest z tłustymi i niekoniecznie zdrowymi daniami, to jednocześnie imponuje rozmachem i odważnymi połączeniami, które wcale nie muszą oznaczać, że na naszym stole musi wylądować kaloryczna bomba. Wręcz przeciwnie – sałatkę tą polecam wielbicielom tradycyjnych smaków, którzy jednak preferują lekkie posiłki i dbają o swoją linię.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
105,3 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść liści szpinaku
- 3 liście sałaty karbowanej
- 1 marchewka (olej rzepakowy, suszony tymianek)
- 3 duże plastry szynki wieprzowej (2 łyżki chrzanu, 1 łyżeczka majonezu)
- 3 ogórki konserwowe
- 6 żółtych pomidorów koktajlowych
- 6 czerwonych pomidorów koktajlowych
- 1/2 pęczka szczypiorku
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 5-6 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy prze praskę i łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Marchewkę kroimy na cienkie plasterki, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Po chwili dodajemy szczyptę soli oraz tymianek. Całość od czasu do czasu mieszamy aż plasterki ładnie się zarumienią (ok. 5-6 min).
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Ogórki kroimy na plasterki
- Chrzan łączymy z majonezem. Na desce rozkładamy plastry szynki, po czym pokrywamy je cienką warstwą sosu, zwijamy w rulon i kroimy na plasterki około 1 cm szerokości.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie szpinak, podzieloną na mniejsze kawałki sałatę, pomidorki, ogórki oraz marchewkę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec układamy ruloniki z szynki i posypujemy szczypiorkiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam Szynkę Basiuni z Sokołowa – jest bardzo smaczna i ma idealną grubość i wielkość do przygotowania ruloników.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 105,3 kcal | 3,3 g | 8,4 g | 5,3 g | 1,4 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 575 g | 605,4 kcal | 18,9 g | 49,1 g | 30,7 g | 8,2 g |
*Sokołów Szynka Basiuni – możliwa obecność selera, gorczycy, mleka (łącznie z laktozą)
Brak komentarzy do "SMAK TRADYCJI"