Przepyszne, bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie wyrafinowane danie, do którego przygotowania wykorzystałam wędzonego łososia, chrupiące pistacje, kremowe awokado, ostrą w smaku cebulę oraz mające znakomity wpływ na całą kompozycję marynowane grzybki. Maślaczki doskonale odnalazły się w tej sałatce, nadając jej jesiennego charakteru oraz znakomitego smaku. Całość podana w formie bryły na razowym chlebie i udekorowana listkiem bazylii prezentuje się bardzo wytwornie – doskonale sprawdzi się jako przystawka na eleganckim przyjęciu.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
167,8 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 kromki chleba żytniego
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 50 g maślaków marynowanych
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 awokado
- 15 g obranych pistacji
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju roślinnego np. z pistacji
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
25 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przy pomocy obręczy kulinarnych, z chleba wycinamy kółka.
- Cebulę obieramy i kroimy na drobna kosteczkę.
- Pistacje, łososia i dobrze odsączone za pomocą ręcznika papierowego maślaki siekamy na małe kawałki.
- Awokado kroimy w kostkę, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
- Pokrojonego łososia, cebulę, grzybki i awokado łączymy z sosem sojowym, olejem oraz świeżo mielonym pieprzem. Następnie korzystając z obręczy kulinarnej całość układamy na chlebie, posypujemy pistacjami i dekorujemy listkiem bazylii.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie dysponujemy obręczami kulinarnymi, to równie dobrze doprawionego łososia wymieszanego z grzybkami, awokado i cebulą można wyłożyć na kromkę chleba przy pomocy łyżki, posypać posiekanymi pistacjami i udekorować listkiem bazylii.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 167,8 kcal | 9,8 g | 8,9 g | 14,2 g | 2,5 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 320 g | 536,9 kcal | 31,4 g | 28,4 g | 45,3 g | 8,1 g |
Brak komentarzy do "WPŁYWY MAŚLAKA"