Rewelacyjna sałatka z rukolą, owczym serem, nerkowcami oraz czosnkowym dressingiem. Królują w niej natomiast śliwki smażone z dodatkiem ksylitolu i octu balsamicznego, które wpadły w słodziutkie, lekko kwaśne maliny. Sałatka smakuje po prostu obłędnie, a przy tym jest lekka i pełna witamin oraz substancji odżywczych. Doskonale sprawdzi się na lunch, podwieczorek tudzież jako przystawka, w ramach wykwintnej kolacji. Serdecznie polecam, szczególnie wczesną jesienią, na przełomie sezonu malinowo-śliwkowego!
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 100 g sera owczego typu feta
- 8 niedużych śliwek (np. węgierki) (1 łyżeczka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka ksylitolu, 1 łyżeczki octu balsamicznego)
- 3/4 szklanki malin
- 1/2 szklanki nerkowców
- gęsty sos balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ksylitolu
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 8-10 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Nerkowce przekrawamy na połówki, a następnie prażymy na suchej patelni.
- Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbawiając je pestek. Na rozgrzaną patelnię, z odrobiną oleju wrzucamy śliwki, od razu dodajemy ksylitol, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Śliwki smażymy przez około 3-5 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Śliwki powinny nabrać miękkości, ale jednocześnie pozostać jędrne.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, śliwki, maliny oraz kruszony bezpośrednio do sałatki owczy ser. Całość posypujemy nerkowcami, polewamy dressingiem, a na koniec dodatkowo, gęstym sosem balsamicznym.
DODATKOWE UWAGI:
- Ksylitol możecie zastąpić na przykład syropem klonowym lub cukrem trzcinowym.
Brak komentarzy do "ŚLIWKI W MALINACH"