Kolejna propozycja, bez której nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Ta sałatka pojawia się na moim stole w każde święta i jest to bez wątpienia danie, na które czekają moi bliscy. Podobnie zresztą jest ze schabem pieczonym, który tworzy z moją sałatką wybitny wręcz duet.
Por, seler konserwowy, jajka, słodkie winogrona, jabłko, suszona śliwka i orzechy połączone z majonezem z dodatkiem musztardy i przyozdobione listkami pietruszki, to na pierwszy rzut oka dość niecodzienne zestawienie smaków i tekstur. Zapewniam Was jednak, że jest to fantastyczne danie, które doskonale odnajdzie się na świątecznym stole tuż obok, albo najlepiej na plasterku pieczonego schabu. Jeśli nie macie zacięcia do pieczenia mięs samodzielnie, to polecam Wam wypróbować rewelacyjny schab NATURRINO z Sokołowa, który nie tylko zachwyca znakomitym smakiem, ale również pierwszorzędnym składem.
SKŁADNIKI:
- 200 g Schabu Pieczonego NATURRINO SOKOŁÓW
- 160 g selera konserwowego (po odsączeniu)
- 3 kurze jajka (rozmiar L)
- 10 cm kawałek pora (biała część)
- 7 suszonych śliwek
- 15 jasnych winogron bezpestkowych
- 1 jabłko zielone np. Granny Smith
- 1 garść natki pietruszki
- 1-2 łyżki prażonych orzechów laskowych
- 1-2 łyżki migdałów blanszowanych
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- Sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 10 min. 6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka, w temperaturze pokojowej, wkładamy delikatnie do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Po upływie tego czasu jaja zalewamy zimną wodą, obieramy, a następnie oddzielamy białko od żółtka – białko kroimy w cieniutkie paseczki, a żółtko rozdrabniamy widelcem.
- Schab kroimy na plastry około 0,8 cm grubości.
- Migdały i orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki.
- Selera wyjmujemy ze słoiczka i dokładnie odciskamy z zalewy.
- Winogrona kromy na ćwiartki.
- Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na cieniutkie półplasterki.
- Śliwki kroimy na cienkie paseczki.
- Jabłko kroimy w cienkie słupki po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
- W szerokiej misce łączymy z majonezem i musztardą, jajka, pora, winogrona, jabłko oraz bakalie, całość doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Tak przygotowaną sałatkę wykładamy na plastry schabu, a na koniec dekorujemy listkami pietruszki.
Brak komentarzy do "SCHAB TO PODSTAWA"