BAKALIOWA BOMBKA

Bakalie bez wątpienia kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia i ciężko mi sobie wyobrazić, że miałoby ich zabraknąć w moich świątecznych sałatkach. Obok ich tradycyjnego wykorzystania, jako jednego ze składników, są znakomitym uzupełnieniem sosów i dressingów. Co więcej, tak jak to ma miejsce w mojej bakaliowej bombce, możecie się nimi posłużyć do przygotowania smakowitych, ciekawie prezentujących się kuleczek. Ja wykorzystałam tutaj niebieski mak i posiekane płatki migdałowe, w których to obtoczyłam kozi ser z dodatkiem miodu i rodzynek. Połączone z burakami, słodko-kwaśną miechunką oraz roszponką i kiełkami jarmużu tworzą niesamowicie smaczną kompozycję, o którą serdecznie polecam uzupełnić Wasze świąteczne menu. Zachęcam też do zaangażowania w jej przygotowanie najmłodszych członków Waszej rodzinki i uformowania z sałatki bombki tudzież świątecznego drzewka. Niemniej jednak sałatka będzie świetnie prezentować się również w tradycyjnej formie na półmisku i z pewnością zachwyci Was i Waszych bliskich swoim wyjątkowym smakiem.

Jednocześnie zapraszam Was do udziału w konkursie ze smakowitymi bakaliami Bakkalland, w ramach której poszukuję ciekawych pomysłów na świąteczną sałatkę. Szczegóły zabawy odnajdziecie klikając tutaj: KLIK, KLIK.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Płatki migdałowe drobno siekamy.
  3. Przygotowujemy bombki. Jedną łyżkę rodzynek parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kozi ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy miód oraz rodzynki i dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy kule, które obtaczamy w maku oraz posiekanych płatkach migdałowych.
  4. Owoce miechunki obieramy z listków, a od winogron odcinamy końcówki.
  5. Z buraka wykrawamy kółka.
  6. Na dużą deskę/talerz wykładamy roszponkę formując z niej bombkę, a z pozostałych rodzynek tworzymy zawieszkę. Następnie zdobimy bombkę układając w dowolnej kolejności rządki pozostałych składników. Jeśli z lepienia kul pozostanie Wam mak i migdały to posypujemy nim np. roszponkę naprzemiennie z kiełkami jarmużu

DODATKOWE UWAGI:

  • Z podanej ilości składników uzyskacie około 18 kozich bombek.

Brak komentarzy do "BAKALIOWA BOMBKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny