TAJEMNICZY OGRÓD

TAJEMNICZY OGRÓD, to nazwa która została wyłoniona w ramach 1 edycji konkursu „Zmyślna nazwa dla sałatki” 08.2016 r. Szczegóły pod linkiem: KONKURS.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga gotowania 18-19 min.  Wymaga smażenia 18-23 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łączymy wszystkie składniki dressingu.
  2. Komosę ryżową dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie około 14 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.
  3. Cukinię kroimy na plasterki jednakowej grubości, a następnie smarujemy je niewielką ilością oleju. Możecie to zrobić przy pomocy pędzelka bądź ręką. Rozgrzewamy patelnię grillową. Cukinię grillujemy przez około 5 – 8 minut (w zależności od grubości). Nie poruszamy plastrów dopóki na ich spodzie nie pojawią się ciemne paseczki, wówczas dopiero obracamy na drugą stronę i grillujemy jak poprzednio przez około 5 – 8 minut. Gotowe plastry zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  4. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy fasolkę i gotujemy przez około 4-5 minut. Odcedzonego mamuta, a następnie grillujemy z dwóch stron po około 1,5 minuty, jednokrotnie przewracając (podczas grillowania można go na kilka sekund docisnąć delikatnie łopatką, aby uzyskać wyraźniejsze paseczki).
  5. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  6. Pomidorki przekrawamy na pół.
  7. Kaszę łączymy z dressingiem, a następnie dodajemy cukinię, fasolę, pomidorki oraz rukolę i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na talerze/półmisek i posypujemy pestkami słonecznika oraz dekorujemy kwiatami nasturcji.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie wykorzystać inne, jadalne kwiaty (bratki, kwiaty ogórecznika czy cukinii), tudzież zastąpić je ulubionymi kiełkami.
  • Do przygotowania sałatki, zamiast fasoli mamut, możecie wybrać również fasolkę szparagową w dowolnym kolorze.
Sałatka z komosą ryżową, rukolą, fasolą mamut, cukinią, pestkami słonecznika i kwiatami nasturcji.
Sałatka z komosą ryżową, rukolą, fasolą mamut, cukinią, pestkami słonecznika i kwiatami nasturcji.

Brak komentarzy do "TAJEMNICZY OGRÓD"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny