TAJEMNICZY OGRÓD, to nazwa która została wyłoniona w ramach 1 edycji konkursu „Zmyślna nazwa dla sałatki” 08.2016 r. Szczegóły pod linkiem: KONKURS.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej
- 1 nieduża cukinia
- 120 g żółtej fasoli mamut
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1 garść kwiatów nasturcji
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól, świeżo mielony pieprz
35 min. 18-19 min. 18-23 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Łączymy wszystkie składniki dressingu.
- Komosę ryżową dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie około 14 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.
- Cukinię kroimy na plasterki jednakowej grubości, a następnie smarujemy je niewielką ilością oleju. Możecie to zrobić przy pomocy pędzelka bądź ręką. Rozgrzewamy patelnię grillową. Cukinię grillujemy przez około 5 – 8 minut (w zależności od grubości). Nie poruszamy plastrów dopóki na ich spodzie nie pojawią się ciemne paseczki, wówczas dopiero obracamy na drugą stronę i grillujemy jak poprzednio przez około 5 – 8 minut. Gotowe plastry zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy fasolkę i gotujemy przez około 4-5 minut. Odcedzonego mamuta, a następnie grillujemy z dwóch stron po około 1,5 minuty, jednokrotnie przewracając (podczas grillowania można go na kilka sekund docisnąć delikatnie łopatką, aby uzyskać wyraźniejsze paseczki).
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Pomidorki przekrawamy na pół.
- Kaszę łączymy z dressingiem, a następnie dodajemy cukinię, fasolę, pomidorki oraz rukolę i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na talerze/półmisek i posypujemy pestkami słonecznika oraz dekorujemy kwiatami nasturcji.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać inne, jadalne kwiaty (bratki, kwiaty ogórecznika czy cukinii), tudzież zastąpić je ulubionymi kiełkami.
- Do przygotowania sałatki, zamiast fasoli mamut, możecie wybrać również fasolkę szparagową w dowolnym kolorze.
Brak komentarzy do "TAJEMNICZY OGRÓD"