Smakowita, lekka, a jednocześnie bardzo pożywna, wytrawna sałatka z owocami. Mamy tu grillowaną polędwicę z indyka, czarną komosę ryżową, a do tego słodziutkie truskawki z borówkami, całość natomiast skąpana w aromatycznym winegrecie. To doskonała propozycja na konkretny, ale wciąż niezbyt ciężki obiad, w ciepły, letni dzień! Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI:
- 1-2 garści mixu sałat z roszponki
- 1/3 szklanki czarnej komosy ryżowej
- 200 g polędwicy z indyka (1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego oregano,1 łyżka oleju z ryżu, sól himalajska, świeżo mielony pieprz)
- 10-12 truskawek
- 1/2 szklanki borówek
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z ryżu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka posiekanych listków oregano
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
20 min.
25 min.
8-10 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ziarna komosy przelewamy wrzątkiem (aż uzyskamy przezroczystą wodę), a następnie gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w proporcji 1:2 (1/3 szklanki komosy na 2/3 szklanki wody) przez około 25 minut. Pod koniec gotowania solimy.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy sokiem z cytryny, dodajemy oleju, posypujemy oregano, solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 20 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, a następnie smażymy mięso przez około 5 minut z każdej strony, aż będzie rumiane i pojawią się na nim brązowe paseczki. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie, po czym kroimy w paseczki.
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
- Komosę łączymy z dressingiem, następnie dodajemy mix sałat, truskawki i grillowanego indyka. Całość wykładamy na talerze, a na koniec posypujemy borówkami.
DODATKOWE UWAGI:
- Indyka, możecie zastąpić piersią z kurczaka, najlepiej z ekologicznej hodowli.
- Zamiast komosy możecie wykorzystać inną ulubioną kaszę lub czarny/czerwony ryż.
Brak komentarzy do "OWOCOWY KONKRET"