Wyśmienita, niezwykle harmonijna propozycja, do której skomponowania zainspirował mnie nowy makaron Lubelli. Te sympatyczne, kolorowe MINI RURKI w swoim składzie posiadają aż pięć warzyw – szpinak, groszek, marchew, dynię i brokuła. Wszystkie one stały się bohaterami mojej sałatki. I tak makaronowym rurkom towarzyszą liście szpinaku, zielony groszek, tarta marchewka, marynowana dynia oraz różyczki brokułu wraz z kiełkami. Składniki te fantastycznie się uzupełniają, tworząc niesamowicie smaczne i bardzo pożywne danie. To prawdziwa, wielka, warzywna uczta, pełna witamin i substancji odżywczych, którą polecam w szczególności na duży głód, wszystkim tym, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie.
SKŁADNIKI:
- 1 garść liści szpinaku
- 1 szklanka suchego makaronu Lubella Mini rurki
- 1 nieduża marchewka
- 1/2 szklanki marynowanej dyni
- 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
- 1/2 brokułu (1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka cukru)
- 1 garść kiełków brokułu
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min.
21-24 min.
2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 5 min.).
- Brokuł gotujemy na parze lub w osolonej wodzie z dodatkiem cukru– w obu przypadkach przez około 7-10 min. Po przestygnięciu dzielimy go na mniejsze kawałki.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Marynowaną dynię odcedzamy z octowej zalewy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Makaron łączymy z dressingiem, a następnie mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami sałatki.
Brak komentarzy do "MINI INSPIRACJA"