OWOCOWA ZASADZKA

Błyskawiczna w przygotowaniu, niesamowicie interesująca w smaku sałatka, której zdecydowana słodycz jest znakomicie zrównoważona duetem szynki dojrzewającej i pleśniowego sera. Słodkie smaki to nie tylko widoczne gołym okiem mango i borówki, ale również truskawki tworzące znakomity dressing oraz oblane miodem jagły z malinami. Do tej zasadzki z największą przyjemnością wpadły pozostałe składniki sałatki, tworząc rewelacyjną słodko-wytrawną kompozycję, która doskonale sprawdzi się na wykwintną kolację.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść liści szpinaku (1 łyżka oliwy z oliwek)
  • 1/2 mango
  • 1/2 szklanki borówek
  • 100 g sera camembert
  • 80 g szynki dojrzewającej (plastry)
  • 2 łyżki ekspandowanych zbóż (np. jagły z miodem i malinami)

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 6-8 listków bazylii
  • 3 mrożone truskawki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 cm papryczki chili
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Mango kroimy w kostkę.
  3. Dobrze schłodzony ser kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropiony oliwą z oliwek szpinak, mango, borówki, ser oraz porwaną na mniejsze kawałki szynkę. Całoś polewamy przygotowanym sosem oraz posypujemy ekspandowanymi zbożami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam Jagły z Miodem i Malinami od SOLIGRANO.

Brak komentarzy do "OWOCOWA ZASADZKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny