OWOCOWA RYŻNORODNOŚĆ

Wyśmienita słodko-wytrawna sałatka, do której przygotowania wykorzystałam 4 rodzaje owoców: nektarynkę, brzoskwinię, borówki i awokado. Połączyłam je z orzeźwiającymi pomidorkami, camembertem oraz skąpaną w czosnkowym winegrecie roszponką i ryżem pełnoziarnistym. Tak uzyskałam bardzo oryginalną, ale też niezwykle harmonijną kompozycję, gdzie wszystkie smaki doskonale się uzupełniają. Sałatka jest pełna witamin i wartości odżywczych, pożywna, pięknie się prezentuje i oczywiście zachwyca swoim smakiem!

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2-3 garści rukoli
  • 1 garść roszponki
  • 1 torebka ryżu pełnoziarnistego
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 brzoskwinia
  • 1 nektarynka
  • 1 nieduże awokado (sok z cytryny)
  • 100 g sera camembert
  • 1 łyżka czarnego sezamu

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 10 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Pomidorki kroimy na ćwiartki.
  4. Awokado, brzoskwinię i nektarynkę pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Dobrze schłodzony ser kroimy w kostkę.
  6. Ryż łączmy z połową przygotowanego dressingu, a następnie wykładamy naprzemiennie z roszponką, owocami i pomidorkami. Całość posypujemy sezamem i polewamy pozostałym dressingiem.

Brak komentarzy do "OWOCOWA RYŻNORODNOŚĆ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny