Wyśmienita słodko-wytrawna sałatka, do której przygotowania wykorzystałam 4 rodzaje owoców: nektarynkę, brzoskwinię, borówki i awokado. Połączyłam je z orzeźwiającymi pomidorkami, camembertem oraz skąpaną w czosnkowym winegrecie roszponką i ryżem pełnoziarnistym. Tak uzyskałam bardzo oryginalną, ale też niezwykle harmonijną kompozycję, gdzie wszystkie smaki doskonale się uzupełniają. Sałatka jest pełna witamin i wartości odżywczych, pożywna, pięknie się prezentuje i oczywiście zachwyca swoim smakiem!
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1 torebka ryżu pełnoziarnistego
- 1/2 szklanki borówek
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 1 brzoskwinia
- 1 nektarynka
- 1 nieduże awokado (sok z cytryny)
- 100 g sera camembert
- 1 łyżka czarnego sezamu
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 szczypta chili w proszku
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 10 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pomidorki kroimy na ćwiartki.
- Awokado, brzoskwinię i nektarynkę pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny.
- Dobrze schłodzony ser kroimy w kostkę.
- Ryż łączmy z połową przygotowanego dressingu, a następnie wykładamy naprzemiennie z roszponką, owocami i pomidorkami. Całość posypujemy sezamem i polewamy pozostałym dressingiem.
Brak komentarzy do "OWOCOWA RYŻNORODNOŚĆ"