Grzybki leśne podsmażone na maśle, makaron orzo, rukola, konserwowe ogóreczki, czerwona papryka, a do tego mam jeszcze wskazówkę… Otóż doskonale w tej kompozycji odnajdą się parówki zarumienione z suszonym tymiankiem. Ta jesienna, bardzo pożywna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu kompozycja będzie doskonałym pomysłem na obiad tudzież kolację. Jeśli szukacie pomysłu na nietuzinkowe wykorzystanie lubianych przez Was parówek, to ta sałatka jest właśnie dla Was!
SKŁADNIKI:
- 2 duże garści rukoli
- 1/2 szklanki makaronu orzo
- 3-4 garści grzybów leśnych (1 łyżka masła klarowanego, sól, szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku, świeżo mielony pieprz)
- 1 duża papryka spiczasta
- 1 słoiczek mini ogóreczków konserwowych
- 1 opakowanie Parówek Stówki SOKOŁÓW (oliwa z oliwek, suszony tymianek)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 13-15 min. 11-13 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Parówki (pozostawiając dwie do przygotowania wskazówek) kroimy w słupki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, aż parówki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia parówki posypujemy suszonymi ziołami.
- Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i suszymy. Kroimy je na mniejsze plastry, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 6-8 min. Kiedy grzybki zarumienią się doprawiamy papryką, solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Ogóreczki wyjmujemy z zalewy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół lub na ćwiartki.
- Paprykę pozbawiam gniazda nasiennego, po czym kroimy na krótkie, wąskie paseczki.
- Na talerzach wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewamy dressingiem, a na koniec dekorujemy przygotowanymi z parówki wskazówkami (przekrojone wzdłuż parówki, przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości, a następnie od strony środka wykrawamy trójkątne czubki – w ten sposób uzyskujemy 4 krótkie i 4 długie wskazówki).
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie dostępu do świeżych grzybów, możecie zastąpić je pieczarkami.
Brak komentarzy do "WSKAZÓWKI ZE STÓWKI"