Bardzo pożywna, aromatyczna, a przy tym oryginalna w smaku i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka, która doskonale sprawdzi i się o każdej porze roku, ale szczególnie polecam ją na lunch tudzież kolację w zimowe dni. Mamy tu pełne witamin i substancji odżywczych jagody goji, które razem z czerwoną papryką nadają sałatce lekko słodkiego smaku. Do tego suszone pomidory, chrupiące chipsy z kiełbasy krakowskiej, charakterny ser z niebieską oraz duet rukoli i roszponki, a całość dopełniona pikantnym dressingiem z dodatkiem płatków chilli. Wszystkie te składniki tworzą niezwykle spójną kompozycję, która jeszcze nieraz zagości na moim stole.
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 50 g kiełbasy krakowskiej w plasterkach
- 1 papryka czerwona
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 3 łyżki jagód goji
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- szczypta mielonych płatków chilli
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Plasterki kiełbasy krakowskiej przekrawamy na ćwiartki, a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół). Całość pieczemy przez około 15 minut. Upieczone chipsy wysypujemy na ręcznik papierowy i odstawiamy na kilka minut, aż przestygną i staną się chrupiące.
- Owoce goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy ją na wąskie, krótkie paseczki.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, paprykę, ser z niebieską pleśnią oraz owoce goji – dodawane składniki polewamy jednocześnie przygotowanym dressingiem. Na koniec całość posypujemy chipsami z kiełbasy krakowskiej.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać również chipsy z salami.
Summary

Recipe Name
OSTRA JAGÓDKA
Author Name
Just a Salad
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "OSTRA JAGÓDKA"