Gospodarzem tejże sałatki, tak jak poprzedniej propozycji, jest wyśmienity kindziuk. To jemu z wizytą przychodzi pieczona marchewka, kiwi i mozzarella. To niecodzienne zestawienie składników tworzy bardzo ciekawą, spójną kompozycję. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna i bardzo pożywna. Szczególnie rekomenduję ją na imprezy tudzież spotkania w szerszym gronie.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści mixu sałat
- 100 g kindziuka w plasterkach
- 120 g mini mozzarelli
- 3-4 marchewki
- 2 owoce kiwi
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 5 min. 25 min. 4-6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Marchewki kroimy w słupki, łączymy z olejem, solą i oregano, a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 25 minut, aż marchewka ładnie się zarumieni.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go z pozostałymi składnikami dressingu, aż powstanie kremowy sos (możemy posłużyć się blenderem).
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Kiwi obieramy i kroimy w półplasterki.
- Plasterki kindziuka kroimy w paseczki.
- Kulki mozzarelli odcedzamy i suszymy przy pomocy ręcznika papierowego.
- Mix sałat łączymy z dressingiem i wykładamy na półmisek. Następnie układamy naprzemiennie marchewkę, paseczki kindziuka, kulki mozarelli oraz kiwi, a całość posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Marchewkę, możecie zastąpić pieczonymi batatami albo pieczonym korzeniem pietruszki.
- Jeśli nie jesteście zwolennikami dodawania owoców do wytrawnych dań, to kiwi możecie zastąpić pomidorkami koktajlowymi.
2 komentarze do "NIECODZIENNA WIZYTA"
Tamara 15 stycznia 2017 (20:10)
Ja nazywam ją “Szynkowa Poezja”.
Sałatka jest warstwowa, składniki trzeba poddzielić na połowę, bo warstwy się powtarzają. Kolejność składników w przepisie jest zgodna z kolejnością ich nakłąadania.
20 dkg szynki wołowej pokrojonej w paseczki.
3 jajka pokrojone na cienkie plasterki.
1 por pokrojony na cieniutkie krążki.
Na por wylać sos- majonez wymieszany z sokiem ananasoqwym – dzięki temu por “skruszeje”.
Ananas pokrojony w kostkę.
Kukurydza z puszki.
Polecam.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (20:18)
Ciekawa, imprezowa propozycja! Dziękuję!