Masz nowatorski pomysł na wykorzystanie warzywnych makaronów NOVELLE? Zapoznaj się z listą składników, stwórz kreatywne danie i zgłoś je do konkursu! Do wygrania aż 6 fantastycznych nagród!
Zapraszam Was do udziału w zabawie polegającej na przedstawieniu pomysłu/przepisu na innowacyjne danie, do przygotowania którego użyjecie dowolny makaron warzywny marki Novelle oraz wybrane składniki z listy podanej poniżej:
Dynia, papryka, kukurydza, pomidor, por, pietruszka, cebula, marchewka, seler, liście sałat, jabłko, śliwka, gruszka, suszone owoce, orzechy, sery, jajko, śmietana.
Do Waszych kompozycji możecie użyć również następujące składniki pomocnicze: dowolne przyprawy/zioła, tłuszcze, a także cytrynę, czosnek, musztardę i ocet.
UWAGA! DANIE NIE MUSI BYĆ SAŁATKĄ! Niech poniesie Was fantazja! Czekamy również na zupy, przekąski, zapiekanki, sosy z makaronem, a nawet desery!
Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki dania (nie trzeba podawać konkretnych ilości), a także opisać sposób jego przygotowania. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia potrawy wraz z opakowaniem wykorzystanego makaronu warzywnego – nie jest to jednak wymóg konieczny.
Makarony warzywne NOVELLE możecie nabyć w sklepach sieci Auchan, Carrefour, Kaufland, Żabka, EuroCash, a także w delikatesach internetowych i na Allegro. W zabawie biorą udział następujące makarony: Makaron Novelle 100% mąki z czerwonej soczewicy, Makaron Novelle 100% mąki z ciecierzycy, Makaron Novelle 100% mąki z zielonego groszku oraz Makaron Novelle Wysokobiałkowy.
Swoje pomysły przedstawiajcie w komentarzu poniżej lub w poście ogłaszającym konkurs na FB: KLIK KLIK. Konkurs trwa do 31 października do godziny 23:59:59, a wyniki zostaną ogłoszone do 10 listopada 2021 r.
A jeśli chcecie zobaczyć, jakie składniki ja połączyłam z makaronem NOVELLE to zapraszam tutaj: KLIK KLIK.
Nagrodzonych zostanie aż 6 autorów najciekawszych propozycji.
NAGRODA GŁÓWNA – torba termiczna MONBENTO Cocoon Jungle o wartości 155 PLN, zestaw woreczków bawełnianych na owoce i warzywa z logotypem NOVELLE (3 wymiary) oraz zestaw makaronów NOVELLE.
5 x WYRÓŻNIENIE tj. zestaw woreczków bawełnianych na owoce i warzywa z logotypem NOVELLE (3 wymiary) oraz zestaw makaronów NOVELLE.
Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.
Wyniki konkursu
Serdecznie dziękujemy za wszystkie niesamowicie oryginalne propozycje. Choć nagrodzonych mogło zostać aż 6 osób to wybór Zwycięzców był niezwykle trudny. Finalnie, po burzliwych naradach decyzje zostały podjęte i przedstawiam je poniżej.
Nagroda główna trafia do:
Magdaleny Kaczmarek
Wyróżnienia:
- Ula Kacperczyk
- Ela Połowniak
- Mariola Grzęda
- Aleksandra Szczepańska
- Zuzanna Koziara
GRATULACJE!!! Wszystkich nagrodzonych, którzy zgłaszali swoje prace na blogu proszę o kontakt drogą mailową (justa@justasalad.pl) natomiast Ci z Was, którzy zamieścili prace na FB proszę o wiadomość prywatną na fanpage’u. W wiadomościach prześlijcie proszę adres do wysyłki nagrody, numer telefonu oraz treść oświadczenia, o którym mowa w regulaminie.
9 komentarzy do "KONKURS "Wybierz składniki i stwórz swoją unikalną potrawę z makronem Novelle""
Żona Wrona 29 października 2021 (16:53)
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Szykujemy pomidorki, kulki mozzarelli, czarne oliwki oraz kukurydzę.
Przygotowujemy oliwę bazyliowa: blendujemy oliwę z garścią świeżej bazylii, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.
Na talerz wykładamy makaron, pomidorki, czarne oliwki, kulki mozzarelli i kukurydzę.
Całość polewamy oliwą bazyliową.
Just a SALAD 29 października 2021 (16:56)
Mniam, musi być pyszna!
Michał Gil 26 października 2021 (12:56)
Nadałem makaronowi NOVELLE drugie oblicze. Na przełamanie jesiennej szarugi – kolorowa frittata z jego udziałem. Do jego przygotowania potrzebowałem:
100 g makaronu wysokobiałkowego NOVELLE
6 jajek
ćwierć czerwonej cebuli
zieloną część pora
1/4 małej dyni hokkaido
100 g sera feta
kilka suszonych pomidorów
olej z suszonych pomidrorów
suszone przyprawy: czosnek, sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra w płatkach
Wykonanie frittaty zacząłem od upieczenia dyni pokrojonej w kostkę z dodatkiem oleju oraz ziół w 200 stopniach przez około 25 minut. W międzyczasie ugotowałem makaron al dente, pokroiłem cebulę w piórka, pora, ser oraz ubiłem jajka na jednolitą masę. Po delikatnym ostudzeniu dyni, w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem ułożyłem makaron, dynię oraz część sera feta i zalałem je masą jajeczną. Wierzch dania uwieńczyły kolorowe dodatki – czerwona cebula, zielony por, feta oraz paseczki suszonych pomidorów. Moją frittatę piekłem 20 minut w 180 stopniach pod przykryciem oraz 10 minut bez przykrycia z termoobiegiem. Smakowała obłędnie a jej kolory przyjemnie komponowały się z jesiennym widokiem zza okna.
Just a SALAD 26 października 2021 (13:03)
Świetny pomysł! Dziękuję! 🙂
MySmallTravels 25 października 2021 (12:09)
Kto z nas nie zna słynnego makaronu z serem:) Dziś przedstawię Wam go w zupełnie innej odsłonie – w postaci serniczka 🙂
Składniki:
🍝Opakowanie Makaronu Novelle Food 100% z mąki z czerwonej soczewicy
🧀1 kg twarogu
🥚1 jajko
🥚1 żółto
🥃30 ml oleju
🍯3-4 łyżki płynnego miodu
🥮1 opk. budyniu śmietankowego
Makaron gotujemy 7-8 min i przelewamy zimną wodą. Odcedzamy i wsypujemy na dno tortownicy. Jajka miksujemy z miodem. Dodajemy do mieszanki twaróg, olej oraz budyń. Miksujemy wszystko do połączenia się składników i powstania gładkiej konsystencji. Masę serową wylewamy na makaronowy spód. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika – pieczemy 30 min w 180 stopniach, a następnie 90 min w 120 stopniach.
Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na min. 8h, aby sernik stężał. Smacznego🤩
PS. Makaron po ugotowaniu jest czerwony – po upieczeniu w serze robi się… 🤩 Sami sprawdźcie🥳
Just a SALAD 25 października 2021 (12:12)
Ależ oryginalne! Dziękuję!
Magdalena Sz. 21 października 2021 (10:31)
Moją propozycją na jesienne podwieczorki jest kompozycja smaków, które nierozerwalnie kojarzą się z tą porą roku. Wymyśliłam taki oto deser, przekąskę, spełniającą się również w roli drugiego śniadania. Wkomponowałam do niego makaron Novelle wysokobiałkowy jako smakowe urozmaicenie i estetyczne przybranie słodkiego poczęstunku. Dwa jabłuszka z domowego ogródka, które tryskały z radości czerwonym rumieńcem pozbawiłam ogonków i wydrążyłam w nich miejsce na pyszne dodatki. Twaróg ze śmietanką i cynamonem znalazły się na samym dnie owoców. Kolejną warstwą były skarmelizowane śliwki wraz z podprażonymi orzechami włoskimi, doprawione nutą kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru. To wszystko wieńczy krateczka upleciona z makaronu NOVELLE ugotowanego al dente, muśniętego rozkłuconym jajem z posypką z cukru trzcinowego. Jabłuszka w takiej aranżacji piekły się 15 minut w 200 stopniach, do zarumienienia makaronu. Podałam je ze śliwkami na ciepło, skarmelizowanymi wraz z nasionami chia. Takim pysznym deserem raczyłam się w towarzystwie popołudniowej kawy i promieni zachodzącego jesiennego słońca.
Just a SALAD 21 października 2021 (13:19)
Świetna! Dziękuję!
Dorota Narloch 11 października 2021 (21:02)
Na naszych talerzach jesień pełną parą😋😋
JESIENNY MAKARON
SKŁADNIKI:
🔵50g makaronu z zielonego groszku @novellefood
🔵50g makaronu z czerwonej soczewicy @novellefood
🔵1/4 dyni hokkaido
🔵1/4 cukinii
🔵2 – 3 ząbki czosnku
🔵10 pomidorków koktajlowych
🔵natka pietruszki
🔵garść orzechów włoskich i pestek dyni
🔵sól, pieprz
🔵oliwa
🔵oliwa o smaku orzechów włoskich
WYKONANIE:
1️⃣Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Dynię kroimy w małą kostkę (nie obieramy), cukinię również. Układamy na papierze do pieczenia, lekko solimy i skrapiamy oliwą z oliwek. Dodajemy czosnek (nie obieramy) i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczemy 15 – 20 minut, aż dynia będzie miękka.
2️⃣W tym czasie gotujemy makaron, siekamy i prazymy orzechy wraz z pestkami dyni. Siekamy natkę pietruszki.
3️⃣Po upieczeniu wyciskamy zabki czosnku na talerzyk i widelcem rozdrabniamy. 4️⃣Dodajemy do makaronu razem z pieczonymi warzywami. Dodajemy natkę, trochę oleju smakowego lub oliwy i mieszamy. Posypujemy i prażonymi orzechami i ziarnami.