Półki ze zdrową żywnością uginają się od przeróżnych mąk – ich wybór jest naprawdę imponujący. Jeśli w Waszych kuchniach rządzi mąka pszenna, ponieważ nie macie pomysłu jak wykorzystać te pełne zdrowia nowinki, to zapraszam Was do poeksperymentowania z mąką z zielonego groszku. Otóż wykorzystałam ją do przygotowania mojej ukochanej dutch baby. Boki co prawda nie wyrosły, tak jak w wersji glutenowej, ale jednak efekt był niezwykle interesujący. Smak oraz kolor tego omleta jest fascynujący i zdecydowanie warto go wypróbować. Natomiast w połączeniu z serkiem śmietankowym i kolorową sałatką z tuńczykiem uzyskujemy oryginalne, bardzo efektowne danie, które z pewnością zachwyci nie tylko osoby, na restrykcyjnej diecie bezglutenowej.
SKŁADNIKI NA DUTCH BABY:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki z zielonego groszku
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonych płatków chili (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki masła klarowanego
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść roszponki
- 2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
- 140 g tuńczyka z puszki w oleju (kawałki, po odcieku)
- 1 nieduża kolba kukurydzy
- 1/3 szklanki mrożonego groszku zielonego
- 1/2 czerwonej cebuli
- 8 pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z ostropestu
- 1 ząbek czosnku
- 1 garstka listków świeżych ziół (rozmaryn, oregano, bazylia)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- szczypta soli (opcjonalnie)
35 min. 11 min. 20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła, sól i chili łączymy mikserem – ubijamy do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki ładnie się zarumienią.
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie bledujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
- Cebulę kroimy w piórka, a pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki.
- Tuńczyka wyjmujemy z puszki i dokładnie odciskamy z oleju.
- Omleta pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam mąkę z zielonego groszku firmy GRANO.
Brak komentarzy do "GROSZKOWY EKSPERYMENT"