Skomponuj dressing do sałatki i wygraj zestaw 1 z 3 rewelacyjnych zestawów olejów i nasion ufundowanych przez Laboratorium BIOOIL!
Zapraszam wszystkich do udziału w zabawie, polegającej na zaproponowaniu przepisu na dressing do przygotowanej przez mnie sałatki, której składniki oraz zdjęcia znajdziecie poniżej. Jednym ze składników musi być dowolny olej z oferty Laboratorium BIOOIL. Kliknijcie tutaj, aby zobaczyć jakie oleje macie do dyspozycji. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki oraz opis przygotowania sosu/dressingu na dowolną liczbę porcji – istotne są proporcje. Nie sugerujcie się olejami, które wchodzą w skład nagrody. Autorzy 3 najciekawszych przepisów otrzymają fantastyczny zestaw produktów BIOOIL.
Swoje propozycje wpisujcie w komentarzu poniżej. Konkurs trwa do 25 czerwca do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone przed 30 czerwca 2017 r. Autorzy 3 najciekawszych komentarzy otrzymają fantastyczny zestaw produktów BIOOIL.
W skład każdej nagrody wchodzą:
– Olej kokosowy 450 ml
– Olej z pestek dyni 250 ml
– Olej lniany z kapsaicyną (średnio ostry) 250 ml
– Olej lniany o smaku cytryny 100 ml
– Olej lniany o smaku bazylii 100 ml
– Olej lniany z olejem z czarnuszki o smaku bazylii 100 ml
– Nasiona chia BIO 200 g
– Nasiona czarnuszki 200 g
Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.
SKŁADNIKI SAŁATKI KONKURSOWEJ:
– Roszponka
– Drobny makaron
– Grillowana pierś z kurczaka
– Mango
– Prażone nerkowce
– Kiełki jarmużu
Wyniki konkursu
Serdecznie dziękuję wszystkim za udział w zabawie. Propozycje Waszych dressingów były bardzo interesujące, a wybranie 3 zwycięskich bardzo trudne. Finalnie zdecydowałam, że nagrody trafiają do:
- Małgorzata (komentarz 7 czerwca 2017|11:15)
- Julianna z Obiad gotowy! (komentarz z 23 czerwca 2017|14:50)
- Dorota (komentarz z 25 czerwca 2017|21:02)
Gratulacje!
19 komentarzy do "KONKURS "DOLEJ BIOOIL DO SAŁATKI!" | Konkurs zakończony"
Dorota 25 czerwca 2017 (21:12)
Nie dopisałam wykonania swojego dressingu 🙁
Porzeczki czerwone dobrze rozgniatamy albo miksujemy blenderem. Dodajemy olej, miód, sól, pieprz i kolendrę, dobrze mieszamy.
Dorota 25 czerwca 2017 (21:02)
Bardzo lubię i nawet dzisiaj robiłam do sałaty (sadzę że i do Twojej sałatki będzie pasował) taki dressing:
1/2 szklanki czerwonej porzeczki
2 łyżki oleju z ostropestu biooil
1 łyżeczka płynnego miodu
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
mielona kolendra
Barbara 25 czerwca 2017 (20:32)
Niedawno miałam okazję jeść podobną sałatkę z wyśmienitym dressingiem orzechowym. Perfekcyjnie podkreśla smak kurczaka, jarmużu i mango.
Składniki:
– 1 łyżka soku z cytryny
– 3 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżka oleju z pestek dyni
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka nasion czarnuszki
Edyta W 24 czerwca 2017 (10:42)
Długo zastanawiałam się na odpowiednim dressingiem. Składniki sałatki przenoszą mnie do Azji, dlatego tamtejszą kuchnią inspirowałam się przy tworzeniu dressingu:
– 3 łyżki oleju lnianego z bazylią
– sok z połowy limonki
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
– 1 łyżeczka octu winnego
– 1 łyżka soku z trawy cytrynowej
– 1 łyżeczka liści kafiru
– starty imbir – pół łyżeczki
– do tego dodałabym nasiona słonecznika łuskanego BIO
– pieprz, sól himalajska i szczypta chili.
Cała ta kompozycja przeniesie Was do upalnej Azji, okolice Tajlandii czy Laosu. Kuchnia tam jest ostra, a zarazem orzeźwiająca i naprawdę smaczna. Dressing idealnie będzie komponował się z powyższą sałatką. Polecam.
Edyta 23 czerwca 2017 (16:07)
Osobiście uwielbiam wyraziste smaki, a w szczególności ostry i słodki. Do tej sałatki najbardziej pasuje mi dressing musztardowo – miodowy, który podkreśli delikatny smak kurczaka, intensywny roszponki i słodkiego mango.
składniki:
1 łyżki oleju z pestek dyni BIO
2 łyżki oleju arganowego BIO
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól i pieprz
Julianna z Obiad gotowy! 23 czerwca 2017 (14:50)
Smakowicie się zapowiada ta sałatka. Mango, kurczak, roszponka, makaron… a polałabym ją dressingiem na bazie oleju lnianego z bazylią oraz oleju sezamowego.
Składniki:
2 łyżki oleju lnianego z bazylią
1 łyżka oleju sezamowego
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka płynnego miodu (lipowy, akacjowy)
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka octu winnego
pieprz czarny świeżo mielony
Miód, ocet, musztardę, sól i pieprz mieszamy, dodajemy oleje, mieszamy do powstania jednolitego sosu. Sosem polewamy sałatkę. Smacznego:)
Dorota 23 czerwca 2017 (12:34)
Ponieważ bohaterami sałatki są mango i kurczak, od razu w myślach przenoszę się na wakacje do Tajlandii i próbuję odtworzyć brakujące smaki dressingu w myśl zasady: Kwaśny, Słodki, Słony, Ostry:
• Bazylia musi być – jako baza – 4 łyżki oleju lnianego Biooil o smaku bazylii
• Sok z połowy limonki (Kwaśny)
• 2 łyżeczki cukru trzcinowego, można rozpuścić w minimalnej (1 łyżka) ilości wody, żeby cukier się rozpuścił (Słodki)
• Łyżka sosu sojowego (Słony)
• Szczypta chili w proszku lub pół posiekanej świeżej papryczki chili (Ostry)
• Szczypta imbiru w proszku lub 2 cm posiekanego świeżego imbiru (Ostry)
Mieszamy wszystkie składniki razem i polewamy sałatkę.
Justyna 21 czerwca 2017 (17:22)
Lemoniada dressing:
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oleju lnianego o smaku cytryny
2 łyżki drobno posiekanęj mięty
sól, biały pieprz
Maddoni 20 czerwca 2017 (09:56)
3 łyżki oleju biooil o smaku cytrynowym
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku
1 łyżeczka octu balsamicznego
Dressing dobrze wymieszać
Aleksandra 19 czerwca 2017 (15:24)
Składniki:
-Olej lniany o smaku bazylii łyżeczka
-2 ząbki czosnku
-pół cebuli
-pieprz i sól do smaku
-suszony koperek
Wykonanie: czosnek, cebulę, koperek drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy. Smacznego! 🙂
Żona-Wrona 17 czerwca 2017 (22:14)
Oliwa z oliwek – 5 łyżek
Olej sezamowy – 2 łyżki
kawałeczek chilli, kawalek imbiru (ok 1 cm), pół ząbka czosnku
Sok z połowy limonki
1/3 szklanki soku z ananasa
Chilli, imbir i czosnek ugnieść w moździerzu z łyzką oliwy, a następnie zmieszać z reszta składników.
Żona-Wrona 25 czerwca 2017 (16:46)
olej sezamowy z oferty biooil oczywiście:)
kici87a 12 czerwca 2017 (16:21)
Letnia sałatka
-liście sałaty świeże
-świeże liście rukoli
-ogórek pokrojony w połówki
-szczypiorek
-olej lniany Biooil
Przyg:
Dokładnie wszystko umyć i osuszyć. Zmieszac wszystko wmiesce i polać olejem. Podać do miesa, ziemniaków czy ryżu
Marta 10 czerwca 2017 (21:36)
4 łyżki oleju biooil o smaku cytrynowym
Sok wciśnięty z połówki limonki
2 ząbki czosnku przecisnietęgo przez praskę
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
Szczypta kurkumy, soli himalajskiej i pieprzu cayenne
Wszystkie składniki mieszamy z sobą i mamy gotowy dressing ?
Danuta 7 czerwca 2017 (17:23)
Przepis na dressing :
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju lnianego o smaku bazylii
1 łyżeczka nasion czarnuszki
1 łyżeczka nasion wiesiołka
1 łyżeczka nasion słonecznika łuskanego BIO
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
świeża bazylia, estragon oraz pieprz i sól do smaku
1 mały pęczek koperku
odrobina przegotowanej wody
Sok z cytryny , olej , musztardę oraz odrobinę wody wymieszać , dodać zioła oraz posiekany koperek. Składniki sałatki posypać nasionami słonecznika , czarnuszki i siemienia lnianego , lekko wymieszać i na koniec polać przygotowanym olejem z ziołami. Smacznego!!!!!
Anulka 7 czerwca 2017 (12:11)
Moim zdaniem znakomity byłby dressing na bazie oleju lnianego cytrynowego (który swoją drogą jest boski) i soku z pomarańczy z odrobiną soli himalajskiej i nic więcej nie potrzeba 🙂
Małgorzata Woźniak 7 czerwca 2017 (11:32)
Witam serdecznie.
Uwielbiam dressingi na bazie oleju kokosowego,dlatego taki właśnie idealnie mi do zaproponowanej sałatki pasuje:)
Składniki:
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka oleju kokosowego Biooil
3/4 łyżeczki syropu klonowego
sól,pieprz ,oregano,zioła prowansalskie,suszona bazylia
Dla lubiących musztardę..można dodać pół łyżeczki.
Wszystko mieszamy w miseczce ,tylko proszę pamiętać ,aby olej kokosowy w formie stałej najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej.
Małgorzata 7 czerwca 2017 (11:15)
Makaron, pierś z kurczaka i kiełki są składnikami bez wyrazistego smaku. Mango jest super, ale wymaga jeszcze podkreślenia smaku, roszponka jest bardzo wyrazista – trzeba jej smak zgrać z resztą składników. Prażone nerkowce – dają element chrupkości. Całość wymaga delikatnego uzupełnienia smaków, ale tak, aby nie zdominować składników sałatki . Proponowany dressing nie zawiera nadmiaru składników, a służy wydobyciu, podkreśleniu i zbalansowaniu smaków, przy tym uwzględnia właściwości prozdrowotne składników i podaje je w tym zakresie we właściwych proporcjach i ilości. Skład:
1. Sok z cytryny – 2 łyżki – element orzeźwiający
2. Olej słonecznikowy BIO – 4 łyżki (baza nośna smaków i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, neutralny w smaku i zapachu, nie zdominuje składników sałatki)
3. Olej Lniany OmegaLenBIO – 1 łyżka – uzupełnia dietę w kwasy tłuszczowe nienasycone NNKT omega-3, obniża cholesterol, ma mnóstwo witamin i wiele działań prozdrowotnych
4. Kilka kropel oleju z dyni – jego lekko orzechowy smak doskonale pasuje do roszponki
5. 1 łyżka musztardy francuskiej
6. 1 łyżeczka cukru trzcinowego
7. Sól, pieprz – do smaku
8. Nasiona czarnuszki – 1 łyżeczka – właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne, antyalergiczne, zawierają różnorodne kwasy tłuszczowe, witaminy i związki mineralne
Wykonanie
Składniki 1-7: Wszystkie dobrze wymieszać, najlepiej przez potrząsanie w zamknię-tym słoiczku – zemulgować. Dodać do sałatki bezpośrednio przed jej podaniem, polać po wierzchu i leciutko, delikatnie wymieszać.
Po wierzchu posypać wianuszek z nasion czarnuszki – dekoracyjnie!
Smacznego!
Basia 7 czerwca 2017 (11:13)
¾ szklanki jogurtu naturalnego – 200 g,
1 łyżka oleju lnianego o smaku cytryn y – 15 g,
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki – ok.6 g,
½ łyżeczki kardamonu – 2,5 g,
przyprawy do smaku: sól, chili, oregano, bazylia.
Przygotowanie:
W naczyniu dokładnie zblendować jogurt naturalny z oleje lnianym o samku cytryny. Następnie dodać natkę pietruszki oraz kardamon. Całość należy wymieszać i doprawić do smaku solą, chili oraz suszonymi ziołami. Dressing odstawić na 15 min. do lodówki.