KLASYKA TUŃCZYKA

Połączenie tuńczyka z czerwoną papryką i kukurydzą to klasyka, która w mojej ocenie smakuje wyśmienicie.  Do tego trio doskonale pasuje również biała fasola, a dodanie awokado i wzbogacenie winegretu o świeże oregano sprawia, że ów danie nabiera nieco awangardowego charakteru. To pełna kolorów sałatka inspirowana kuchnią śródziemnomorską, która zachwyca nie tylko swoim optymistycznym wyglądem, ale i doskonałym smakiem. Co więcej jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym sycąca i pełna substancji odżywczych.

To pierwsza propozycja przygotowana w ramach akcji „ŚRÓDZIEMNOMORSKIE ŚRODY Z INDEX FOOD”, w ramach której zapraszam Was do udziału w zabawie „Przywołaj słońce z Index Food”. Tutaj znajdziecie szczegółowe informacje na temat konkursu.

Bezglutenowa Bezmleczna Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga gotowania 35-40 min. Nie wymaga smażenia Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
  2. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
  4. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
  5. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
  6. Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Poza sezonem do sałatki możecie równie dobrze wykorzystać fasolę z puszki lub suszoną.
  • Jeśli nie macie świeżego oregano, zastąpcie go łyżeczką suszonego lub po prostu go pomińcie.

2 komentarze do "KLASYKA TUŃCZYKA"

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny