Połączenie tuńczyka z czerwoną papryką i kukurydzą to klasyka, która w mojej ocenie smakuje wyśmienicie. Do tego trio doskonale pasuje również biała fasola, a dodanie awokado i wzbogacenie winegretu o świeże oregano sprawia, że ów danie nabiera nieco awangardowego charakteru. To pełna kolorów sałatka inspirowana kuchnią śródziemnomorską, która zachwyca nie tylko swoim optymistycznym wyglądem, ale i doskonałym smakiem. Co więcej jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym sycąca i pełna substancji odżywczych.
To pierwsza propozycja przygotowana w ramach akcji “ŚRÓDZIEMNOMORSKIE ŚRODY Z INDEX FOOD”, w ramach której zapraszam Was do udziału w zabawie “Przywołaj słońce z Index Food”. Tutaj znajdziecie szczegółowe informacje na temat konkursu.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści rukoli
- 1 puszka kukurydzy VALFRUTTA (140 g)
- 1 szklanka białej świeżej fasoli
- 2 słoiki tuńczyka CALLIPO w oliwie z oliwek (160 g)
- 1 czerwona papryka ramiro
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
SKŁADNIKI NA SOS:
- 5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 35-40 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
- Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
- Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.
DODATKOWE UWAGI:
- Poza sezonem do sałatki możecie równie dobrze wykorzystać fasolę z puszki lub suszoną.
- Jeśli nie macie świeżego oregano, zastąpcie go łyżeczką suszonego lub po prostu go pomińcie.
2 komentarze do "KLASYKA TUŃCZYKA"
Kasia 30 grudnia 2016 (17:25)
czy to nie Pani zdjęcia? http://www.wychowajfaceta.pl/2016/12/20/klasyka-tunczyka/3542
Just a SALAD 31 grudnia 2016 (13:38)
Faktycznie te zdjęcia są mojego autorstwa… Bardzo dziękuję za czujność i informację!