Znakomita, jesienna sałatka z pieczoną dynią, której towarzyszą suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe, a także czarne oliwki oraz pestki dyni i słonecznika. Podstawą jest natomiast rukola połączona z drobnym makaronem orzo. Pożywna, sycąca i niesamowicie smaczna, wegańska propozycja, która doskonale sprawdzi się również na drugi dzień np. na lunch do pracy. Wówczas proponuję tylko, aby nie mieszać całości z rukolą, tylko zabrać ją osobno lub wyłożyć na wierzch, a sałątkę wymieszać bezpośrednio przed spożyciem. Zachęcam więc do przygotowania większej porcji i wówczas macie nie tylko z głowy problem, co zrobić z pozostałym kawałkiem zakupionej dyni, ale również zyskujecie gotowy, wyśmienity lunch na kolejny dzień.
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1/3 szklanki suchego makaronu orzo
- ok. 200 g dyni (po obraniu)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oleju
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 8 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
SKŁADNIKI NA SOS:
- 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min. 13-15 min. 5 min. 20 min. 2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Dynię kroimy w kostkę (ok. 1 – 1,5 cm). Kostki dyni mieszamy z olejem i ziołami prowansalskimi, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ją przez około 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (grzanie góra-dół).
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
- Kiedy makaron przeschnie przekładamy go do miski wraz z suszonymi pomidorami, pestkami dyni i słonecznika oraz czarnymi oliwkami. Całość łączymy z olejami oraz doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dokładamy pomidorki, kostki dyni i delikatnie mieszamy. Sałatkę wykładamy do miski/na talerze.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać inny rodzaj makaronu, ale polecam wybierać te drobniejsze kształty.
- Jeśli nie macie oleju pestek dyni to po prostu go pomińcie.
Brak komentarzy do "PROBLEM Z DYNI"