JAGLANE CZARY

Znakomita dla dzieci, doskonała również dla dorosłych sałatka, którą przygotowałam z wykorzystaniem fantastycznych produktów firmy HELPA. I przyznam się Wam, że podkradłam je mojemu synkowi. Na wybranie, od jakiej kaszki rozpocznę rozszerzanie diety Jegomościa poświęciłam bardzo dużo czasu i finalnie, będąc już chyba na ostatniej stronie internetu zdecydowałam, że jego pierwszym zbożowym doznaniem będą jaglane CZARY MAMY. Dlaczego? Najistotniejszy był oczywiście skład, który w tym wypadku jest nieskazitelny – same zboża, pochodzące z polskich upraw ekologicznych. Istotny jest dla mnie również fakt, że kaszki wytwarzane są w polskich młynach. Przed pierwszą degustacją mojego Malucha nie omieszkałam przetestować ich smaku i okazało się, że smakują po prostu jak kaszka, więc pomyślałam, iż z tak rewelacyjnego surowca przygotuję sałatkę deserową, będącą smakowitym, zdrowym wyborem dla całej rodziny.

I tak kaszkę jaglaną zmiksowałam z daktylami i uformowałam kule, które obtoczyłam w magicznym wręcz pyłku – ŁYŻKA SMAKU. Łyżka Smaku to w 100% naturalne owoce i warzywa poddane procesowi liofilizacji, które doskonale uzupełniają ofertę firmy HELPA nadając kaszkom wyjątkowego smaku. Z pewnością będą nim zachwycone nie tylko dzieci. Natomiast do moich magicznych kulek dodałam świeże owoce: kiwi, banany i brzoskwinie, całość posypałam płatkami migdałowymi oraz udekorowałam listkami mięty. Tak wyczarowałam znakomity i pełen witamin deser, który serdecznie polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA CZARODZIEJSKIE KULE:

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 3 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  2. W garnuszku łączymy kaszę jaglaną z mlekiem migdałowym, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty. Po przestygnięciu dodajemy daktyle oraz 1 łyżkę płatków migdałowych i blendujemy na gładką masę, którą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ze schłodzonej masy formujemy kule (najlepiej czynić to w rękawiczkach), które obtaczamy w Łyżeczce Smaku.
  3. Winogrona przekrawamy na połówki.
  4. Mini banany kroimy na plasterki, które skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Brzoskwinię kroimy na półksiężyce.
  6. Kiwi kroimy na plasterki, które dzielimy na ćwiartki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie przygotowane owoce oraz jaglane kule. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy listkami mięty.
Jaglane czary. Sałatka owocowa z kulami z kaszy jaglanej i daktyli w magicznej posypce.
Jaglane czary. Sałatka owocowa z kulami z kaszy jaglanej i daktyli w magicznej posypce.
Jaglane czary. Sałatka owocowa z kulami z kaszy jaglanej i daktyli w magicznej posypce.
Jaglane czary. Sałatka owocowa z kulami z kaszy jaglanej i daktyli w magicznej posypce.
Jaglane czary. Sałatka owocowa z kulami z kaszy jaglanej i daktyli w magicznej posypce.

1 Komentarz do "JAGLANE CZARY"

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny