Znakomita dla dzieci, doskonała również dla dorosłych sałatka, którą przygotowałam z wykorzystaniem fantastycznych produktów firmy HELPA. I przyznam się Wam, że podkradłam je mojemu synkowi. Na wybranie, od jakiej kaszki rozpocznę rozszerzanie diety Jegomościa poświęciłam bardzo dużo czasu i finalnie, będąc już chyba na ostatniej stronie internetu zdecydowałam, że jego pierwszym zbożowym doznaniem będą jaglane CZARY MAMY. Dlaczego? Najistotniejszy był oczywiście skład, który w tym wypadku jest nieskazitelny – same zboża, pochodzące z polskich upraw ekologicznych. Istotny jest dla mnie również fakt, że kaszki wytwarzane są w polskich młynach. Przed pierwszą degustacją mojego Malucha nie omieszkałam przetestować ich smaku i okazało się, że smakują po prostu jak kaszka, więc pomyślałam, iż z tak rewelacyjnego surowca przygotuję sałatkę deserową, będącą smakowitym, zdrowym wyborem dla całej rodziny.
I tak kaszkę jaglaną zmiksowałam z daktylami i uformowałam kule, które obtoczyłam w magicznym wręcz pyłku – ŁYŻKA SMAKU. Łyżka Smaku to w 100% naturalne owoce i warzywa poddane procesowi liofilizacji, które doskonale uzupełniają ofertę firmy HELPA nadając kaszkom wyjątkowego smaku. Z pewnością będą nim zachwycone nie tylko dzieci. Natomiast do moich magicznych kulek dodałam świeże owoce: kiwi, banany i brzoskwinie, całość posypałam płatkami migdałowymi oraz udekorowałam listkami mięty. Tak wyczarowałam znakomity i pełen witamin deser, który serdecznie polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek.
SKŁADNIKI NA CZARODZIEJSKIE KULE:
- 1 łyżka suchej kaszy jaglanej CZARY MAMY HELPA
- 100 ml mleka migdałowego
- 4-5 suszonych daktyli
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 2 łyżki Łyżki Smaku Jabłko, Gruszka i Pietruszka HELPA
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 mini banany (sok z cytryny)
- 1 garść zielonych winogron rodzynkowych
- 1 kiwi gold
- 1 kiwi
- 1 nieduża brzoskwinia
- 1 łyżka płatków migdałowych
- Listki mięty do dekoracji
20 min. 3 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- W garnuszku łączymy kaszę jaglaną z mlekiem migdałowym, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty. Po przestygnięciu dodajemy daktyle oraz 1 łyżkę płatków migdałowych i blendujemy na gładką masę, którą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ze schłodzonej masy formujemy kule (najlepiej czynić to w rękawiczkach), które obtaczamy w Łyżeczce Smaku.
- Winogrona przekrawamy na połówki.
- Mini banany kroimy na plasterki, które skrapiamy sokiem z cytryny.
- Brzoskwinię kroimy na półksiężyce.
- Kiwi kroimy na plasterki, które dzielimy na ćwiartki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie przygotowane owoce oraz jaglane kule. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy listkami mięty.
1 Komentarz do "JAGLANE CZARY"
Jaglane Czary | HELPA 30 kwietnia 2019 (14:01)
[…] Znakomita sałatka od Just a SALAD […]