Niezwykle efektowna, niesamowicie smaczna i wbrew pozorom bardzo prosta w wykonaniu warstwowa sałatka deserowa, inspirowana uwielbianym przeze mnie tiramisu. Oczywiście kluczową rolę odgrywa tu kawa! Ja wykorzystałam absolutnie wyjątkowy napar z ziarnistej kawy FIKA FLAVOUR. To wysokogatunkowa mieszanka brazylijskiej arabiki z odrobiną robusty. Przyznam szczerze, że zachwycił mnie jej łagodny smak, któremu towarzyszy dyskretna gorycz z lekko wyczuwalną nutą orzecha i czekolady.
Świeżo zaparzoną FIKĘ dodałam do biszkoptowego spodu z amaretti, a także do kremu na bazie mascarpone. Całość udekorowana lekko kwaśnymi owocami: kiwi, miechunką i malinami oraz posypana płatkami gorzkiej czekolady smakuje po prostu obłędnie. Co więcej jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, więc FIKU MIKU i na stoliku BĘC ląduje znakomity deser, który polecam przygotować wraz z filiżanką espresso i wręczyć w formie na przykład mikołajkowego prezentu bliskiej Wam osobie!
I właśnie z okazji Mikołajek mam dla Was niespodziankę! Wraz z marką FIKA FLAVOUR przygotowaliśmy konkurs, który polega na oszacowaniu ile ziarenek kawy wykorzystałam do przygotowania naparu, na bazie którego powstała ciasteczkowa baza i krem do mojej sałatki. Żeby nie było za prosto nie podałam w przepisie ilości kawy w mililitrach – zdradzę Wam ją po ogłoszeniu wyników konkursu . Szczegóły zabawy znajdziecie tutaj – KLIK, KLIK, a na Wasze odpowiedzi czekam do 13 grudnia na FB.
To nie koniec! Mikołaj ma dla Was prezent! Do 24.12.2019 r. możecie skorzystać z aż 30% zniżki na wszystkie kawy w sklepie FIKA FLAVOUR – KLIK, KLIK. KOD KUPONU to justasalad!
20 min.
1 porcja
PRZYGOTOWANIE:
- Biszkopty i ciasteczka wrzucamy do rozdrabniacza, drobno blendujemy, a następnie dodajemy 20 ml kawy. Całość miksujemy aż uzyskamy masę o konsystencji mokrego piasku, po czym wypełniamy nim obręcz kulinarną, dociskamy popychaczem i wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
- Kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz mascarpone i mieszamy jeszcze chwilę, aż otrzymamy sztywny krem. Na koniec wlewamy 30 ml kawy i szybciutko miksujemy do połączenia składników. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 60 minut.
- Tuż przed podaniem do obręczy z ciasteczkowym spodem wkładamy 1/2 ilości kremu, następnie układamy 4 ciasteczka, pozostały krem, a całość delikatnie dociskamy wyciągając jednocześnie obręcz. Na wierzchu układamy maliny, miechunkę, kiwi oraz orzech włoski. Całość posypujemy płatkami czekolady oraz listkami mięty. Sałatkę podajemy ze świeżo zaparzonym espresso.
2 komentarze do "FIKU-MIKU BĘC! + KONKURS"
Joanna 11 grudnia 2019 (21:24)
16
Just a SALAD 12 grudnia 2019 (01:34)
Zapraszam do udziału w zabawie na FB! 🙂